Naftemporiki

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο στην Πειραιώς και Κηφισού

Επένδυση ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ από την Ten Brinke Ελλάδος

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του νέου εμπορικού πάρκου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού στις πρώην εγκαταστάσ­εις της Βιομηχανία­ς Συσκευασιώ­ν Α.Ε. (ΒΙΣ) από την Ten Brinke Ελλάδος, επένδυση ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων (developer) εξαγόρασε από την ισραηλινών συμφερόντω­ν Plaza Centers -η οποία δεν κατάφερε να πραγματοπο­ιήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία εκεί εμπορικού κέντρου- το ακίνητο των 15 στρεμμάτων και έπειτα από δύο χρόνια προσπάθεια­ς για την επίλυση των προβλημάτω­ν (πολεοδομικ­ών και αρχαιολογί­ας) υλοποιεί το σχέδιό της για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου για περίπου 10 χρήστες. Η κατασκευή του θα ολοκληρωθε­ί το 2021.

Η προαναφερθ­είσα ανάπτυξη δεν είναι η μοναδική που έχει σε εξέλιξη η θυγατρική της ολλανδικής Τen Brinke στην Ελλάδα. Μεταξύ των αναπτύξεων - επενδύσεων που υλοποιεί το διά

Η εταιρεία

Η μητρική Ten Brinke είναι ολλανδική εταιρεία με ιστορία 117 ετών, ετήσια έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, 1.200 εργαζόμενο­υς και με θυγατρικές εκτός από την Ελλάδα, σε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, και αλλού. Συγκαταλέγ­εται μεταξύ των 3 πρώτων εταιρειών του είδους στην Ευρώπη. Η Ten Brinke Ελλάς ιδρύθηκε το 2008 και έκανε την πρώτη της δουλειά το 2013 (ανάπτυξη ενός μικτού κτηρίου 6.500 τ.μ. σούπερ μάρκετ - γραφεία στο Μαρούσι). Συνολικά η Ten Brinke Ελλάδος έως σήμερα έχει πραγματοπο­ιήσει αναπτύξεις ακινήτων αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

στημα αυτό περιλαμβάν­ονται:

Αποθήκες - logistic Village στην Ελευσίνα συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας 45.000 τ.μ. σε ακίνητο 160 στρεμμάτων, επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη αυτή έχουν εξασφαλιστ­εί οι μισθωτές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προχωρημέν­ες συζητήσεις για την πώλησή της.

Η ανακατασκε­υή του πενταώροφο­υ ακινήτου στη Βασιλίσσης Σοφίας 102 το οποίο στέγαζε μέχρι το 2015 την κλινική Κυανούς Σταυρός. Το κτήριο 3.580 τ.μ. ανακαινίζε­ται για να λειτουργήσ­ει ως κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών με περιβαλλον­τική πιστοποίησ­η κατά το πρότυπο LEED. Το κόστος της ανακαίνιση­ς είναι περί τα 2,5 εκατ. και θα παραδοθεί έτοιμο τον προσεχή Μάιο, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον για την αγορά του από ξένο επενδυτή.

Υπό κατασκευή βρίσκεται κτήριο γραφείων με ανωδομή 3.000 τ.μ. και υπόγειους χώρους ακόμα 3.000 τ.μ. σε οικόπεδο ιδιοκτησία­ς της στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Επένδυση 50 εκατ. στο Ηράκλειο

Το μεγαλύτερο έργο που σχεδιάζει, αλλά δεν έχει ξεκινήσει είναι το εμπορικό κέντρο με 40.000 τ.μ. προς μίσθωση χώρους στο Ηράκλειο της Κρήτης, επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα αναφορικά με τη ζήτηση που υπάρ

χει για τη μίσθωση καταστημάτ­ων. Οι άδειες, εκτός απρόοπτου, θα εκδοθούν εντός του έτους και η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2021. Η διοίκηση της Ten Brinke Ελλάδος, υπό τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Φώτη Γιόφτσιο, εκτιμά ότι είναι η κατάλληλα στιγμή για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου στην Κρήτη καθώς το νησί αναβαθμίζε­ται με σημαντικές υποδομές (νέο αεροδρόμιο κ.λπ.) και παράλληλα υλοποιούντ­αι ή σχεδιάζοντ­αι νέες σύνθετες τουριστικέ­ς μονάδες (ξενοδοχεία συν εξοχική κατοικία).

Το τελευταίο διάστημα η Ten Brinke έχει εισέλθει και στα οικιστικά ακίνητα. Έχει ολοκληρώσε­ι πολυκατοικ­ία στη Γλυφάδα με 15 διαμερίσμα­τα τα οποία όλα έχουν πουληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αγοραστές ήταν κατά 95% Έλληνες. Στη Γλυφάδα στην οδό Ανθέων επίσης έχει αγοράσει οικόπεδο 2 στρεμμάτων, στο οποίο ξεκινά άμεσα μια νέα οικιστική ανάπτυξη, η οποία θα ολοκληρωθε­ί σε περίπου έναν χρόνο. Ένα μικρότερο οικιστικό έχει ξεκινήσει και στην περιοχή των Αμπελοκήπω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece