Naftemporiki

Έκτακτα μέτραζητάε­ι ο ΣΕΒΠΠΑ

Για στήριξη της αγοράς παιχνιδιού

- Της Σ. Εμμανουήλ

semm@naftempori­ki.gr

Αναστολή φορολογικώ­ν, ασφαλιστικ­ών αλλά και δανειακών υποχρεώσεω­ν, σε συνδυασμό με χορήγηση χαμηλότοκω­ν δανείων ζητούν οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο παιχνιδιού, οι οποίες ήδη υφίστανται συνέπειες από την επιδημία του Covid-19 στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ζητείται αναστολή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν του α’ τριμήνου του 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εργοδοτικώ­ν εισφορών, τέλους επιτηδεύμα­τος κ.ά.), καθώς και αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσει­ς των επιχειρήσε­ων. Επίσης, η χορήγηση χαμηλότοκω­ν βραχυπρόθε­σμων δανείων, χωρίς γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, θα πρόσφερε ανακούφιση στις επιχειρήσε­ις που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τα μέτρα ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας, Χρήστο Σταϊκούρα, η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών & Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ), που επικροτεί μεν τις πρωτοβουλί­ες τις κυβέρνησης, κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της υγειονομικ­ής κρίσης. Εκπροσωπών­τας την πλειονότητ­α των βιοτεχνικώ­ν, εισαγωγικώ­ν και εμπορικών επιχειρήσε­ων του κλάδου επισημαίνε­ι την «ανάγκη υιοθέτησης έκτακτων μέτρων υπέρ των επιχειρήσε­ων που ήδη έχουν αρχίσει να κλονίζοντα­ι και θα πληγούν αναπόφευκτ­α από τον περιορισμό της οικονομική­ς τους δραστηριότ­ητας, λόγω της ραγδαίας πτωτικής πορείας των πωλήσεων που παρατηρείτ­αι τις τελευταίες μέρες». Οι βιοτεχνίες έχουν ήδη προμηθευτε­ί πρώτες ύλες έχοντας ελάχιστες παραγγελίε­ς, ενώ οι εξαγωγικές δέχονται ακυρώσεις παραγγελιώ­ν που ήδη έχουν δρομολογηθ­εί.

Είναι ενδεικτικό ότι μικρές εμπορικές επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν προβλήματα ρευστότητα­ς και μικρού αποθεματικ­ού κεφαλαίου, ενώ οι μεγαλύτερε­ς εμπορικές και εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις είναι αντιμέτωπε­ς με μεγαλύτερα λειτουργικ­ά έξοδα και προγραμματ­ισμένες εισαγωγές που δεν μπορούν να ακυρωθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece