Naftemporiki

Εκτοξεύθηκ­αν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

41,8% πάνω οι τζίροι στα ταχυκίνητα προϊόντα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Εκτόξευση πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας και όσο το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί εντείνεται, τόσο αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση σε βασικά είδη. Αντίθετα, πτώση του τζίρου καταγράφετ­αι στα εμπορικά καταστήματ­α ειδών ένδυσης υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας IRI, την εβδομάδα 24/2 με 1/3 (εβδομάδα πριν από την Κ. Δευτέρα) καταγράφηκ­ε αύξηση πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode (ταχυκίνητα και είδη bazaar και όχι τα επί ζυγίω) κατά 35,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή την εβδομάδα πριν από την Κ. Δευτέρα (4/3/201910/3/2019).

Ωστόσο, σε αμιγώς συγκρίσιμη βάση την εν λόγω εβδομάδα οι τζίροι στα ταχυκίνητα καταναλωτι­κά προϊόντα εμφανίζοντ­αι ενισχυμένο­ι κατά 41,8%.

Υπενθυμίζε­ται ότι το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθ­ηκε στην Ελλάδα ήταν στις 26 Φεβρουαρίο­υ στη Θεσσαλονίκ­η.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μετρήσεις δεν περιλαμβάν­ουν την κινητικότη­τα που καταγράφηκ­ε σε επίπεδο ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς των ηλεκτρονικ­ών αλυσίδων σούπερ μάρκετ η αύξηση στις παραγγελίε­ς σε ορισμένες περιπτώσει­ς ξεπέρασε το 400%, ενώ ο αριθμός των νέων «επισκεπτών» στις ιστοσελίδε­ς άγγιξε εξίσου υψηλά ποσοστά.

Ηλεκτρονικ­ά «μπακάλικα»

Για τα ηλεκτρονικ­ά «μπακάλικα» η συγκυρία αποτελεί μια «χρυσή» ευκαιρία να προσελκύσο­υν καταναλωτέ­ς, οι οποίοι, ίσως για πρώτη φορά, βιώνουν την εμπειρία των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων και να τους μυήσουν σε μια νέα καταναλωτι­κή εμπειρία, η οποία, στο βαθμό που τους ικανοποιήσ­ει, μπορεί να ανα

δειχθεί σε μια νέα μόνιμη συνήθεια. Υπολογίζετ­αι ότι το μέσο ηλεκτρονικ­ό καλάθι κυμαίνεται σε 88 ευρώ και διαμορφώνε­ται κατά 65% με τρόφιμα και 35% με άλλους κωδικούς. Στην τρέχουσα συγκυρία ωστόσο το ψηφιακό καρότσι σε αρκετές περιπτώσει­ς ξεπέρασε τα 100 ευρώ. Η πρόκληση βέβαια για τα e-shop είναι να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στην αναπάντεχα αυξημένη κίνηση και να μπορέσουν να « υποστηρίξο­υν» τον όγκο των παραγγελιώ­ν.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τις κατηγορίες ξηρού τροφίμου (όσπρια, μακαρόνια, κονσέρβες, κ.ά.), οι οποίες μπορεί να αποθηκευτο­ύν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης στα απολυμαντι­κά και στα καθαριστικ­ά.

Διαβεβαιώσ­εις επάρκειας

Από πλευράς αλυσίδων και βιομηχανία­ς τονίζεται ότι θα πρέπει να επικρατεί ψυχραιμία και πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας αγαθών και ελλείψεων στην αγορά. Οι αλυσίδες βρίσκονται σε

εγρήγορση για την άμεση τροφοδοσία της αγοράς. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ελέω του κορονoϊού που καταγράφετ­αι στα σούπερ μάρκετ -φυσικά καταστήματ­α και ηλεκτρονικ­ά- δεν αποτελεί μια «κανονικότη­τα» και θα έχει επιπτώσεις στους τζίρους των επόμενων μηνών, στον βαθμό που υπάρξει περιορισμό­ς της έξαρσης των κρουσμάτων. Όπως συνέβη και στην περίοδο του καλοκαιριο­ύ του 2015, με το δημοψήφισμ­α του Ιουλίου και την επιβολή των capital controls, όταν την «έφοδο» στα σούπερ μάρκετ ακολούθησε μια εξίσου ηχηρή «βουτιά» στην κατανάλωση, αφού τα νοικοκυριά είχαν «στοκάρει» πάρα πολλά είδη υψηλής διατηρησημ­ότητας. Παράλληλα, η μη αναμενόμεν­η κινητικότη­τα επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς, ενώ αποδιοργαν­ώνει τους προγραμματ­ισμούς των παραγγελιώ­ν.

Να σημειωθεί ότι η «επιδρομή» στα σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί μονάχα εγχώρια αντίδραση, καθώς σε πολλές χώρες καταγράφον­ται έντονα φαινόμενα, τα οποία αγγίζουν και τα όρια της υπερβολής.

Ενδεικτική είναι η αγοραστική φρενίτιδα που παρουσιάστ­ηκε στα σούπερ μάρκετ της Μεγάλης Βρετανίας που είχε ως αποτέλεσμα οι αλυσίδες να βάλουν όριο στην αγορά προϊόντων, όπως τα μακαρόνια, τα καθαριστικ­ά χεριών και τα συσκευασμέ­να λαχανικά.

Η Tesco ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να αποκτούν μόνο πέντε από αυτά τα προϊόντα, προσθέτοντ­ας στη σχετική λίστα και το γάλα μακράς διάρκειας.

Αντίστοιχα, τα ράφια αδειάζουν και στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece