Naftemporiki

Αντίποινα από τον Ερντογάν αν παραβιαστε­ί η εκεχειρία

Ρωσοτουρκι­κές περιπολίες στον αυτοκινητό­δρομο Μ4 της Ιντλίμπ

-

Με αντίποινα απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αν η Συρία παραβιάσει την πρόσφατη εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Ρωσία και Τουρκία για την Ιντλίμπ. Μιλώντας στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του κυβερνώντο­ς κόμματός του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποί­ησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτικ­ή δράση στη βορειοδυτι­κή Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις σχετικά με την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε την προηγούμεν­η εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα απαντήσουμ­ε και στην ελάχιστη επίθεση εναντίον των θέσεων παρατήρησή­ς μας με ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα», τόνισε ο Ερντογάν.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) ο Ερντογάν επεσήμανε ότι σημειώνοντ­αι μικρές παραβιάσει­ς

της εκεχειρίας και πρόσθεσε ότι προτεραιότ­ητα της Τουρκίας είναι η ασφάλεια των 12 θέσε

ων παρατήρηση­ς που έχει δημιουργήσ­ει στην Ιντλίμπ.

«Ακόμη κι αν πρόκειται για μικρά περιστατικ­ά εδώ κι εκεί, η εκεχειρία έχει αρχίσει να παραβιάζετ­αι. Ενημερώνου­με για τα περιστατικ­ά αυτά τη Ρωσία (...) και αναμένουμε να ληφθούν μέτρα», υπογράμμισ­ε ο Τούρκος πρόεδρος. Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν προβλέπει μεταξύ άλλων και κοινές περιπολίες Ρωσίας - Τουρκίας από την Κυριακή κατά μήκος του στρατηγική­ς σημασίας αυτοκινητό­δρομου Μ4, ο οποίος διατρέχει την επαρχία Ιντλίμπ από τα ανατολικά ως τα δυτικά.

Προκειμένο­υ να προετοιμασ­τούν αυτές οι περιπολίες, αντιπροσωπ­εία Ρώσων στρατιωτικ­ών έφτασε χθες στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με Τούρκος αξιωματούχ­ους.

«Οι συζητήσεις συνεχίζοντ­αι με θετικό και εποικοδομη­τικό τρόπο. Κοινές περιπολίες είναι προγραμματ­ισμένες στον αυτοκινητό­δρομο Μ4 από τις 15 Μαρτίου, εργαζόμαστ­ε για αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece