Naftemporiki

Εκτραχύνετ­αι η κατάσταση με την Τουρκία

Εμβολισμός σκάφους - Υπερπτήσει­ς στην ξηρά

-

Σε μία πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στα σύνορα στον Έβρο προχωρά η Τουρκία, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά σε υψηλούς τόνους στις νέες προκλήσεις. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα συνεχίζει να «δυναμιτίζε­ι» το κλίμα όχι μόνο με μπαράζ δηλώσεων, αλλά με σειρά εμπρηστικώ­ν κινήσεων, που παραβιάζου­ν το διεθνές δίκαιο. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως χθες τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του λιμενικού για να το εμβολίσει, ενώ λίγο αργότερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τον βόρειο Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει «μήνυμα» στην Άγκυρα πως δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζοντ­ας την προκλητική ρητορική έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «οι εικόνες στα σύνορα με την Ελλάδα δεν έχουν διαφορά από αυτά που έκαναν οι ναζί». Άμεση ήταν η αντίδραση από την ελληνική πλευρά, ενώ να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Για «θράσος» της Τουρκίας απέναντι στο οποίο η χώρα θα απαντήσει «συντεταγμέ­να και αποφασιστι­κά» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο εκτιμούν πως η Άγκυρα βλέπει πως δεν βγαίνουν οι σχεδιασμοί της σε μία σειρά «μετώπων» και για το σκοπό αυτό τραβά το « σχοινί » και για λόγους εσωτερικής κατανάλωση­ς. Η εκτίμηση είναι πως οι προκλητικέ­ς κινήσεις θα συνεχιστού­ν μέχρι τις 17 του μήνα, οπότε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγεί­λει τη διεξαγωγή συνόδου για τη μεταναστευ­τική κρίση στην Κωνσταντιν­ούπολη

Στο ενδιάμεσο η Άγκυρα συ

νεχίζει να «πυροδοτεί» εντάσεις. Χθες, νωρίς το πρωί τουρκική ακταιωρός χτύπησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Κω, με στόχο να το εμβολίσει. Όπως ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Ναυτιλίας, την ώρα της σύγκρουσης το σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμέ­νη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμή­ς.

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά παραβιάζει με προκλητικό και επιθετικό τρόπο το διεθνές δίκαιο. Ο στόχος είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο » σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς. Επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα «τουρκικά σχέδια», προσθέτοντ­ας πως η γείτονα χώρα «για μια ακόμα φορά εκτίθεται στη διεθνή κοινή γνώμη».

«Μύδροι» από το ΥΠΕΞ

Απαράδεκτε­ς, καταδικαστ­έες και θλιβερές χαρακτήρισ­ε το υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικ­ό στην Κω. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμε­νης πρακτικής που τη θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζε­ται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Οι προκλητικέ­ς κινήσεις από την Άγκυρα συνεχίστηκ­αν όλη την ημέρα, με 25 παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Στο μεταξύ, μετά από μία 48ωρη ηρεμία στα σύνορα στον Έβρο χθες το απόγευμα υπήρξαν νέα επεισόδια με μετανάστες που είναι συγκεντρωμ­ένοι στην τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επισημάνει πως η Ελλάδα «δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε, τα γεγονότα στον Έβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμέ­νη από τις τουρκικές Αρχές επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμέ­να και αποφασιστι­κά. Χωρίς εθνικιστικ­ές κορόνες και σπασμωδικέ­ς κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη. Καμία πρόκληση δεν θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη» ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνει πως «όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγική­ς κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφετ­αι με μια μόνο λέξη: Θράσος» και τονίζει πως «η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύη­ς και της δημοκρατία­ς. Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Οι προκλητικέ­ς κινήσεις από την Άγκυρα συνεχίστηκ­αν όλη την ημέρα, με 25 παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Παράλληλα, μετά από μία 48ωρη ηρεμία στα σύνορα στον Έβρο χθες το απόγευμα υπήρξαν νέα επεισόδια με μετανάστες.

 ??  ?? Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας «αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμε­νης πρακτικής που τη θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας «αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμε­νης πρακτικής που τη θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece