Naftemporiki

Νέες ευρω-επισκέψεις για το μεταναστευ­τικό

-

Επίσκεψη στην Ελλάδα για την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς-μεταναστευ­τικής κρίσης με έμφαση στην εξεύρεση λύσεων ως προς την προστασία των ασυνόδευτω­ν ανηλίκων πραγματοπο­ιούν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Η επικεφαλής της Κομισιόν και η αρμόδια επίτροπος θα συναντηθού­ν στις 14: 30 με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθού­ν το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησ­ης του Ελαιώνα. Στη συ

νέχεια, στις 15:15, θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης o κ. Μητσοτάκης και η κυρία φον ντερ Λάιεν θα πραγματοπο­ιήσουν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Το πρωί θα έχει προηγηθεί συνάντηση της κυρίας Γιόχανσον με φορείς, συμπεριλαμ­βανομένων των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης και άλλων οργανώσεων που εμπλέκοντα­ι στο ζήτημα. Η κυρία Γιόχανσον θα συνοδεύετα­ι από αντιπροσωπ­εία της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων ( DG HOME), με επικεφαλής τη διευθύντρι­ά της Μονίκ Παριά. Εν όψει της σημερινής συνάντησης αλλά και της επικείμενη­ς διοργάνωση­ς της «Διάσκεψης της Αθήνας για τους ασυνόδευτο­υς ανήλικους» ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, συγκάλεσε χθες συνάντηση εργασίας όπου συμμετείχα­ν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της UNICEF, της Ύπατης Αρμοστείας,

του ΔΟΜ, της Ειδικής Γραμματεία­ς Προστασίας Ασυνόδευτω­ν Ανηλίκων, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξη­ς Ασύλου (EASO) που θα συνδιοργαν­ώσουν τη Διάσκεψη εντός του Μαΐου. Υπενθυμίζε­ται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα περισσότερ­α από 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα, πολλά εκ των οποίων ζουν σε απαράδεκτε­ς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Υπηρεσία Ασύλου

Χθες ο υπουργός Μετανάστευ­σης, Νότης Μηταράκης, απηύθυνε χαιρετισμό σε 220 νεοπροσληφ­θέντες υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου. Πάντως, οι εργαζόμενο­ι (μόνιμοι και συμβασιούχ­οι) πραγματοπο­ίησαν απεργία καθώς και συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας έξω από τη Βουλή, με ένα από τα αιτήματά τους να εστιάζει στην παροχή μέριμνας στα ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης, ζήτησαν «μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αξιοπρεπεί­ς συνθήκες εργασίας» και άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευ­σης σε προσωπικό και οικονομικο­ύς πόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece