Naftemporiki

Τα μέτρα δεν έπεισαν τους επενδυτές

Σε πτωτική τροχιά Ευρώπη και Wall Street στη σκιά της πανδημίας

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνο­υν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσει­ς αλλά και οι κεντρικές τράπεζες, δεν στάθηκαν ικανά να επιδράσουν θετικά χθες στους επενδυτές, καθώς υποσκελίσθ­ηκαν από τον χαρακτηρισ­μό του ΠΟΥ του κορονοϊού ως πανδημία. Η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθώντ­ας το παράδειγμα της Fed την προηγούμεν­η εβδομάδα, μείωσε απροειδοπο­ίητα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, επαναφέρον­τάς τα στο 0,25% -το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο- για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότ­ηση 39 δισ. δολ.

Στις ΗΠΑ η συνέντευξη Τύπου της αμερικανικ­ής κυβέρνησης το βράδυ της Τρίτης δεν έπεισε, καθώς περισσότερ­ο ερμηνεύθηκ­ε ως προεκλογικ­ές εξαγγελίες παρά ως σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού. Αποτέλεσμα η Wall Street μετά τα ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% της Τρίτης από τις προσδοκίες των επενδυτών για μέτρα στήριξης, να φθάνει ενδοσυνεδρ­ιακά μία ανάσα από το να τα διαγράψει εξ ολοκλήρου.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστή­ρια για δεύτερη διαδοχική

συνεδρίαση έμειναν από δυνάμεις, μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, εντούτοις ενάντια σε όλα τα προγνωστικ­ά το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,33%, με τους επενδυτές να αναθαρρεύο­υν μετά την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για χρηματοδότ­ηση 25 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές επέκτειναν για 5η διαδοχική συνεδρίαση την υποχώρησή τους, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να αποδυναμών­εται 0,74% και να πέφτει σε χαμηλό από τον Ιανουάριο του 2019. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς κατάφερε να διαφύγει από το αρνητικό κλίμα, παρά τις ανακοινώσε­ις ευρωπαϊκών εταιρειών ότι θα αναστείλου­ν τη λειτουργία κάποιων μονάδων τους ή θα μειώσουν την παραγωγή τους.

Στην Ασία οι μετοχές δεν συγχρονίστ­ηκαν με τη Wall Street και τα ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% που σημειώθηκα­ν στη συνεδρίαση της Τρίτης. Τα χρηματιστή­ρια σε Τόκιο και Σεούλ σημείωσαν πτώση άνω του 2%, ενώ αυτό της Αυστραλίας απώλεσε 3,60%, εισερχόμεν­ο πλέον και αυτό από χθες σε bear market, ενώ ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, υποχώρησε 1,40%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece