Naftemporiki

Ξανακύλησε το δολάριο

Απώλειες για το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι του γιεν και του φράγκου

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Επανήλθε σε πτωτική τροχιά το δολάριο χθες έναντι του γιεν και του ελβετικού φράκου, με τους επενδυτές να στρέφονται για μία ακόμη φορά στα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, παρά την ξαφνική μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η στερλίνα πάντως ,που αρχικά είχε υποχωρήσει λόγω της απόφασης για τα επιτόκια, ενισχύθηκε αργότερα ευνοημένη από την ανακοίνωση από τη βρετανική κυβέρνηση πακέτου οικονομική­ς στήριξης ύψους 30 δισ. λιρών.

Η πτώση του δολαρίου αποδίδεται και στην ασάφεια των υποσχέσεων Τραμπ για μέτρα οικονομική­ς στήριξης. Την Τρίτη το δολάριο είχε ανακάμψει αισθητά, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοίνωνε ένα γενναίο πακέτο οικονομική­ς στήριξης.

Ο Τραμπ δήλωσε προχθές ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει μείωση στη φορολογία και άλλα «πολύ μεγάλα» μέτρα στήριξης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει, προς απογοήτευσ­η των αγορών, λεπτομέρει­ες.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 1% στα 104,62 γιεν, περισσότερ­ο από ένα γιεν χαμηλότερα σε σχέση με το υψηλό των 105,915 γιεν της Τρίτης. Υποχώρησε επίσης 0,7% έναντι του ελβετικού φράγκου σε 0,9336 φράγκο, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,6% σε 1,1340 δολάριο.

Η άνοδος μετριάστηκ­ε ωστόσο αργότερα σε 0,08% σε 1,1272 δολάριο, καθώς οι αγορές προσβλέπου­ν σε νέα μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου, από το σημερινό -0,50%.

Έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,3% στο 96,061.

Ανέκαμψε η στερλίνα με τη μείωση επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε χθες σε αιφνιδιαστ­ική μείωση των επιτοκίων της κα

τά 0,50%, από το 0,75% στο ρεκόρ του 0,25%.

Η μείωση των επιτοκίων συνοδεύτηκ­ε από οικονομικό πακέτο 30 δισ. λιρών, γεγονός που προκάλεσε ανάκαμψη της στερλίνας από την αρχική υποχώρηση.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έως 0,7% σε 1,2962 δολάριο, η άνοδός της περιορίστη­κε ωστόσο αργότερα σε 0,4% (1,2927 δολ.). Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,32% στις 87,68 πένες.

Το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 2,6% έναντι του δολαρίου από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, που έδωσαν τέλος στο αδιέξοδο του Brexit. Έναντι του ευρώ έχει υποχωρήσει σχεδόν 4% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Το δολάριο Καναδά διαμορφώθη­κε χαμηλότερα 0,1% σε 1,3738 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 12ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece