Naftemporiki

«Ανάσανε» το ιταλικό χρέος

Ραγδαία αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων με το βλέμμα στην ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

«Ανάσα» πήραν χθες τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να καταγράφου­ν κάθετη αποκλιμάκω­ση από τα πρόσφατα υψηλά τους, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα λάβει, στη σημερινή της συνεδρίαση, νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, συμπεριλαμ­βανομένης και μείωσης των επιτοκίων, προκειμένο­υ να ανακόψει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μετά την επιτοκιακή μείωση των 50 μονάδων βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει και αυτή σε δραστικά μέτρα, μειώνοντας το επιτόκιό της κατά 10 μονάδες βά

σης. Οι χρηματαγορ­ές προεξοφλού­ν πλήρως επιτοκιακή μείωση κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ. Το ιταλικό κρατικό χρέος θα είναι το πλέον ευνοημένο από τη μείωση, που θα οδηγήσει τα επιτόκια της Ευρωζώνης πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Και στο παρελθόν, η ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση στις αποδόσεις και στα spread των ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε από 10 έως 17 μονάδες βάσης στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, κλείνοντας τελικά στο 1,19%, χαμηλότερα από το υψηλό διμήνου, του 1,458%, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το spread περιορίστη­κε στις 194 μονάδες βάσης από τις 227 μονάδες βάσης της Τρίτης.

Αντίστοιχα, και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους σημει

CPN

Aπόδοση 10ετούς ώθηκε μεγάλη αποκλιμάκω­ση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 19 μονάδες βάσης, στο 1,54% και με το spread στις 235 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αξιοπρεπής, διαμορφούμ­ενος στα 70

εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με traders, η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρουσίαζε ακόμη καλύτερες επιδόσεις τις πρωινές ώρες πριν ανοίξει η Wall Street.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε μία μονάδα βάσης, στο - 0,947%, ακολουθώντ­ας την τάση των αντίστοιχω­ν βρετανικών, στον απόηχο της έκτακτης μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, - 0,755%, καθώς το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη δεν ήταν τόσο βαρύ όσο στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις.

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ υψηλής αξιολόγηση­ς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece