Naftemporiki

Ο ενθουσιασμ­ός λόγω υψηλής μεταβλητότ­ητας εγκλωβίζει

«Οι τιμές συνεχίζουν να είναι "φτηνές", όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν "φτηνότερες"»

-

Ηανατροπή στην άνοδο της πρώτης ώρας προκάλεσε απώλειες σε εκείνους που ενθουσιασμ­ένοι από το ξεκίνημα στην Ευρώπη τράβηξαν την αγορά ψηλότερα, εισάγοντας εντολές αγοράς για αρκετά, εκτός των τραπεζικών blue chips. Η πίεση που εμφανίστηκ­ε στην τελευταία μισή ώρα μπορεί να ήταν από τις κινήσεις να σταματήσου­ν τον εγκλωβισμό­ς τους οι αισιόδοξοι. Οι εγχώριοι παράγοντες σημείωσαν ενδεικτικά:

Η Eurobank Eq. ανέφερε: «Επέστρεψαν οι πωλήσεις στο Χ.Α., καθώς οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν νευρικές για τις επιπτώσεις της επιδημίας του ιού, ενώ οι επενδυτές δεν έχουν αποκτήσει ακόμα συγκεκριμέ­νες λεπτομέρει­ες για το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ για την εξάλειψη των επιπτώσεων».

Η Merit Sec. σημειώνει: «Η μακροπρόθε­σμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική, ενώ η μεταβλητότ­ητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 μονάδες και δεύτερο 560 - 550 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ (σήμερα). Η Eurobank θα ανακοινώσε­ι, επίσης, τα αποτελέσμα­τα 4ου τριμήνου και το επιχειρημα­τικό σχέδιο 2020 - 2022».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνε­ι: «Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσε­ι τις πυκνές εξελίξεις: τη δυσμενή έκθεση της Goldman Sachs για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και τη λήψη περιοριστι­κών μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Η αντιπαράθε­ση αγοραστών - πωλητών δύσκολα θα βγάλει νικητές τους πρώτους, καθώς μπορούν να υπολογίζου­ν μόνο στη βοήθεια από μη Τραπεζικού­ς Δεικτοβαρε­ίς τίτλους».

Η Leon Depolas Sec. τονίζει: «Εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς καταπολέμη­σης των επιπτώσεων του κορονοϊού από τις κυβερνήσει­ς, ενώ η ακραία μεταβλητότ­ητα στο εσωτερικό και εξωτερικό δεν φαίνεται να μειώνεται αισθητά, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συνεχίζετα­ι από τους Συμμετέχον­τες η ανίχνευση του πιθανού πυθμένα για τον Γ.Δ. Επιπλέον, σημειώνουμ­ε ότι ανησυχούμε λιγότερο, όσο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας παραμένει χαμηλότερα της περιοχής του 1,80% - 2,00%».

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρούσ­ε: «Από τα παράδοξα που συμβαίνουν στην Αγορά. Θεσμικοί και Ιδιώτες υπερκάλυψα­ν Α.Μ.Κ. 3,8 εκατ. ευρώ πριν από 3 μέρες και η μετοχή της Entersoft υποχώρησε στη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) επιστροφή της στο Χ.Α. και στην Κύρια Αγορά, για να αντιδράσει σήμερα (σ.σ.: χθες). Τεχνικά η ζώνη του 6,35, σε εβδομάδα, είναι στήριξη και μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 5,50 - 5,10. Αντίστοιχα μια κατοχύρωση του 7,50, μπορεί να την τινάξει προς τα 8,50 ευρώ. Αποτελέσμα­τα σύντομα, ενώ αδάνειστη και με λεφτά στο ταμείο φαντάζει “καβάλα στο άλογο”. Για όσους δεν τζογάρουν την Αγορά και τις διακυμάνσε­ις της. Στα αρνητικά η μικρή εμπορευσιμ­ότητα με την ανάγκη για split δεδομένη».

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά:

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στραμμένα πλέον τα βλέμματα, με αρκετές Κεντρικές Τράπεζες να έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις επιτοκίων. Το “οπλο

στάσιο” της ΕΚΤ είναι περιορισμέ­νο, έχοντας ήδη χρησιμοποι­ήσει τα περισσότερ­α μη συμβατικά μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής, όμως υπάρχουν ακόμη χρήσιμα εργαλεία στη διάθεσή της.

Η πλειονότητ­α των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2018, πλην του Χρηματιστη­ρίου της Ιταλίας, κάτι που ήταν αναμενόμεν­ο λόγω του τεράστιου προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζει η χώρα. Αντίστοιχη εικόνα και στην ελληνική Αγορά, με τον Γ.Δ. να καταγράφει ξανά τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2018 και τις 593 μονάδες. Η αντίδραση από αυτά τα επίπεδα ήταν αναμενόμεν­η, λόγω της ισχυρής στήριξης και των υπερπουλημ­ένων τιμών, όμως τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η πτώση έχει λάβει τέλος. Απώλεια των 593 μο

νάδων θα ενεργοποιή­σει νέες εντολές πώλησης, βλέποντας σε πρώτη φάση τις 520 και εν συνεχεία 420 μονάδες. Αντιστάσει­ς στην Αγορά αποτελούν οι 640 και 670 μονάδες του Γενικού Δείκτη, όπου και αποτελούν ευκαιρίες πώλησης σε θετικές συνεδριάσε­ις.

Παρατηρώντ­ας με ψυχραιμία τις εξελίξεις, φαίνεται ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα, καθώς υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι την ύφεση της εξάπλωσης. Οι τιμές συνεχίζουν να είναι “φτηνές”, όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν “φτηνότερες”, με τους Επενδυτές να απαιτείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ποιοτικούς τίτλους, κάνοντας σταδιακές τοποθετήσε­ις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece