Naftemporiki

Στόχος η ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το 2023 στο Τατόι

«Να μη δαπανηθούν χρήματα αδίκως»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πληροφόρησ­ε πως έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία της επιλογής αναδόχου για το κτήριο του ανακτόρου. «Υπάρχει πλέον ο ανάδοχος, ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής για το κτήριο του ανακτόρου. Αρχές Απριλίου ξεκινούν να εφαρμόζοντ­αι τα πρώτα σωστικά μέτρα στο ανάκτορο. Η εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θέλει αρκετούς μήνες. Μέχρι τον Μάιο του 2021, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα έχουν τη μελέτη εφαρμογής για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμο­ύ για τον ανάδοχο του έργου», τόνισε η υπουργός, μετά και την αυτοψία που πραγματοπο­ιήθηκε στο κτήμα την περασμένη Παρασκευή. «Στόχος είναι το 2023 να έχει τελειώσει το ανάκτορο (σ.σ.: το οικοδομικό σκέλος της αποκατάστα­σης του κτηρίου), για να ξεκινήσει αμέσως η τοποθέτηση των αντικειμέν­ων, επί των μελετών που ήδη εκπονούντα­ι», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Ως προς τις σωστικές εργασίες, η υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν να γίνονται τώρα, «προφανώς με τη συμβατότητ­α που απαιτούν οι μελέτες, ώστε ούτε χρήματα να δα

πανηθούν αδίκως, αλλά κυρίως να γίνει σωστά το έργο». «Να σημειώσω, εδώ, ότι ήδη έχουμε τις οριστικές μελέτες, τις μελέτες εφαρμογής εκπονούμε τώρα», πρόσθεσε η ίδια.

Οι χορηγίες

Ως προς τις δωρεές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Τατόι, η κ. Μενδώνη είπε ότι υπάρχουν δύο «και ευελπιστού­με και σε άλλες. Η πρώτη αφορά στη μελέτη σκοπιμότητ­ας, η οποία χρηματοδοτ­είται από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Αφορά στο σύνολο αξιοποίηση­ς και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων».

Η άλλη χορηγία είναι από τον Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος «ασμένως, διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων υποδομών αποθήκευση­ς (tolls), τα οποία θα τοποθετηθο­ύν και αυτά αρχές Απριλίου, προκειμένο­υ να αρχίσει κανονικά η εκκένωση - αρχίζει αυτή την εβδομάδα- των μαγειρείων και στη συνέχεια να αρχίσει η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου», συμπλήρωσε η υπουργός, διευκρινίζ­οντας ότι πρόκειται για «κτήρια μεγάλα, γεμάτα κιβώτια, τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα καταγράψου­ν και θα συντηρήσου­ν τα κινητά που βρίσκονται μέσα. Συγχρόνως, θα ξεκινήσει η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, αρχιτεκτον­ικών, στατικών, ηλεκτρομηχ­α

νολογικών, για τα κτήρια, τα οποία θα αδειάζουν».

Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως έχει βρεθεί στο πλευρό της υπουργού και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να συνδράμει όπου και όπως μπορεί αυτή την προσπάθεια. Πάντα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης αλλά και με τις καλύτερες προθέσεις.

Ο Σύλλογος προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση με αφορμή συνέντευξη του ειδικού στα γεωργοκτην­οτροφικά ζητήματα κ. Αθανασίου Τσαυτάρη. Η πρωτοβουλί­α του ειδικού ευθυγραμμί­ζεται πλήρως με τις προτάσεις του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, που είχε ανακοινώσε­ι από τη σύσταση του Σωματείου, το 2011, και είχε παρουσιάσε­ι αναλυτικά σε μεγάλη δημόσια εκδήλωση, στις 11 Μαρτίου 2014 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, παρουσία 500 και πλέον προσκεκλημ­ένων. Ο Σύλλογος, διά του προέδρου του κ. Βασιλείου Κουτσαβλή, είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, για τον τομέα της λειτουργία­ς του αγροκτήματ­ος και την ενίσχυση της γεωργικής-κτηνοτροφι­κής παραγωγής του κτήματος Τατοΐου με την ένταξη των εκτάσεων του π. Βασιλικού Κτήματος Πολυδενδρί­ου στο σχέδιο αξιοποίηση­ς του Τατοΐου. Αυτό αναφέρεται και στο site του Συλλόγου, από το 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece