Naftemporiki

Στα 5,6 δισ. οι απώλειες σε τυχόν ματαίωση

Εκτιμήσεις για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο και τον αντίκτυπο στο ιαπωνικό ΑΕΠ

-

Αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίσει να ακυρώσει τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο, η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερ­α από 5,6 δισ. ευρώ, ενώ ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,4%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομική­ς ανάλυσης του αθλητισμού «Palco23».

Οι σχετικές εκτιμήσεις γίνονται από την εταιρεία SMBC Nikko Securities, η οποία υπολογίζει ότι η κατανάλωση που παράγεται από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες θα είναι 5,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας ότι «η ακύρωση του μεγαλύτερο­υ αθλητικού γεγονότος στον κόσμο συνεπάγετα­ι σημαντικές απώλειες για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει σε πολλές αθλητικές υποδομές».

Η SMBC εκτιμά ότι αν η πανδημία λήξει τον Απρίλιο και οι

Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ακυρωθούν και γίνουν μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ θα είναι 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος. Σε αυτή την προοπτική, η ακύρωση κρατή

σεων στον τομέα της φιλοξενίας θα σήμαινε πτώση των εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 14,9%.

Η Ιαπωνία επένδυσε 11,3 δισ. ευρώ για να φιλοξενήσε­ι τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2020, μειώνοντας τον αρχικό προϋπολογι­σμό κατά 1,2 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Σήμερα ανάβει η Φλόγα

Απρόσκοπτα ολοκληρώθη­κε χθες στην Αρχαία Ολυμπία η

τελική πρόβα για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα ταξιδέψει στο Τόκιο για τους Αγώνες του 2020. Η τελευταία δοκιμή ήταν κλειστή για το κοινό, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της πρωθιέρεια­ς Ξανθής Γεωργίου. Την καλλιτεχνι­κή διεύθυνση είχε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και τη μουσική επιμέλεια ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Η τελετή αφής θα γίνει σήμερα ( 12/ 3, 11:30) και θα είναι κλειστή για το κοινό. Σε αυτή θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή πρόβα στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή πρόβα στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece