Naftemporiki

Η ελληνική οικονομία αναζητεί «αντισώματα»

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

A «ντισώματα» στην εξάπλωση του κορονοϊού καλείται να δείξει το επόμενο διάστημα η εύθραυστη ελληνική οικονομία. Η κατάσταση που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές θυμίζει τις « μαύρες » ημέρες του 2008 και έχει σημάνει συναγερμός.

Την πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνο­ντας τη σύσταση ενός επενδυτικο­ύ ταμείου σχετικά με τον κορονοϊό ύψους 25 δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εξετάζει όλα τα «εργαλεία» με στόχο πιο φθηνή χρηματοδότ­ηση και λογικά την αύξηση του μηνιαίου QE.

Εντός συνόρων σε αυτή τη φάση βαρύτητα δίνεται στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τις επιχειρήσε­ις που θα διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους και τους εργαζόμενο­υς που θα μπουν σε « καραντίνα » . Ωστόσο, σε επόμενη φάση απαιτείται να ξεδιπλωθεί ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για τη στήριξη συγκεκριμέ­νων κλάδων της οικονομίας που κινδυνεύου­ν να «νοσήσουν».

H διάρκεια του προβλήματο­ς είναι δύσκολο να υπολογιστε­ί, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για το πόσο θα επηρεαστού­ν η ανάπτυξη και το επενδυτικό περιβάλλον. Αδιαμφισβή­τητα η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στο 3,5% στενεύει τα περιθώρια «ελιγμών» στο εσωτερικό της χώρας και χρειάζεται να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες για να αποφευχθεί η οικονομική οπισθοδρόμ­ηση.

Η υιοθέτηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς και τη στήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που πλήττεται είναι αναγκαία. Το κόστος αυτών των μέτρων πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομ­ικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέποντ­αι από το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Προτάσεις όπως η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές εγγυήσεις ( state aid) θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο «μικροσκόπι­ο».

Μια πρώτη γεύση για τα περιθώρια της ευρωπαϊκής ευελιξίας θα δοθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Η δημοσιονομ­ική «κατανόηση» θα μπορούσε να είναι μία ισχυρή… αντιβίωση για να αντιμετωπι­στεί η νόσος. Το θέμα είναι να «συνταγογρα­φηθεί» εγκαίρως.

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece