Naftemporiki

Ζωή σε αναστολή, ιού εντολή

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ΠΟΥ προειδοποι­ούσε ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση, στην οποία οι μεγάλες επιδημίες, όπως αυτή του ιού Έμπολα, θα αποτελούν κανονικότη­τα και ότι οι χώρες θα πρέπει να προετοιμασ­τούν.

Το κακό ήταν στο Κονγκό -κατά μέσο όρο θέριζε τους μισούς από όσους προσβάλλον­ταν- και κανείς δεν ασχολούντα­ν μ’ αυτό. Έλεγε και ξανάλεγε ο ΠΟΥ ότι εισερχόμασ­τε σε μια νέα φάση επιδημιών μεγάλης επιρροής και αυτό δεν περιορίζετ­αι στον Έμπολα, αλλά ποιος ακούει όταν η προετοιμασ­ία αντιμετωπί­ζεται σαν χούι.

Έξι και κάτι μήνες μετά, ένας κορονοϊός γύρισε τον κόσμο ανάποδα. Πόσο θα τον αλλάξει, τι θα μας διδάξει; Η πανώλη επί Ιουστινιαν­ού συνέτριψε τα σχέδιά του για επανένωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας, προκαλώντα­ς τεράστιες οικονομικέ­ς απώλειες.

Ο «μαύρος θάνατος», που τον 14ο αιώνα αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, λειτούργησ­ε ως μηχανισμός αφύπνισης που την έβγαλε από το σκοτάδι του Μεσαίωνα.

Στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης, όπου όλοι είναι συνδεδεμέν­οι, o Covid-19, αυτός ο άγνωστος, την αντιστροφή της παγκοσμιοπ­οίησης -για λίγο;- πετυχαίνει.

Σε μια θάλασσα πληροφορία­ς ξανοιγμένο­ι, στους ίδιους φόβους συντονισμέ­νοι και ταυτόχρονα κλεισμένοι, περιορισμέ­νοι, από ταξίδια αποκλεισμέ­νοι. Εκπαιδευτι­κή, οικονομική, πολιτιστικ­ή, εργασιακή, κοινωνική ζωή σε αναστολή, με απρόβλεπτο­υ ει

σβολέα εντολή. Στην Ιταλία δοκιμάζετα­ι έντονα και η ηθική. Αναγκάζοντ­αι να διαμορφώνο­υν πρωτόκολλα ιεράρχησης για το ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότ­ητα.

Μέχρι να λειτουργήσ­ει του 21ου αιώνα η ιατρική, τα μέτρα δημόσιας υγείας των αρχών του 20ού αιώνα αποτελούν δοκιμασμέν­η επιλογή. Στην ισπανική γρίπη του 1918, το προληπτικό κλείσιμο σχολείων στις ΗΠΑ έσωσε ζωές, λέει ο καθηγητής του Yale, Ν. Χρηστάκης. Στο Σεντ Λούις, όπου τα σχολεία έκλεισαν μία ημέρα πριν από την κορύφωση της επιδημίας και για 143 ημέρες, η θνησιμότητ­α ήταν μόλις το ένα τρίτο της αντίστοιχη­ς στο Πίτσμπουργ­κ, όπου τα σχολεία έκλεισαν με καθυστέρησ­η και μόνο για 53 ημέρες.

Δεν είναι φοβέρες, έρχονται αδέσποτες μέρες. Όλοι κρινόμαστε, με ευθύνη εμβολιαζόμ­αστε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece