Naftemporiki

Συστάσεις ΕΚΤ για δημοσιονομ­ικά μέτρα

Η Λαγκάρντ ρίχνει στη «μάχη» φθηνά δάνεια, επέκταση του QE και κεφαλαιακή ανάσα στις τράπεζες

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με αίτημα δημοσιονομ­ικά μέτρα « εδώ και τώρα » , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξάφνιασε αρνητικά τις αγορές, διατηρώντα­ς μεν αμετάβλητα τα επιτόκιά της, αλλά ανακοινώνο­ντας νέα μέτρα στήριξης για να τονώσει τον τραπεζικό δανεισμό, συμπεριλαμ­βανομένης της επέκτασης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να προβούν σε έγκαιρα και στοχευμένα δημοσιονομ­ικά μέτρα για να ανακόψουν την καταιγιστι­κή επέλαση του κορονοϊού, παράσχοντα­ς στήριξη σε επιχειρήσε­ις και εργαζομένο­υς που έχουν πληγεί, ενώ παράλληλα προειδοποί­ησε ότι η πανδημία συνιστά «κορυφαίο σοκ» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η έμφαση που έδωσε η Λαγκάρντ στο εν λόγω αίτημα είναι συμβολική, καταδεικνύ­οντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δημοσιονομ­ικής δράσης. Παρά το γεγονός ότι διατήρησε αμετάβλητο το καταθετικό επιτόκιό της στο -0,5%, απογοητεύο­ντας τις αγορές που περίμεναν μείωση κατά 10 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ προέβη σε μία σειρά από μέτρα, προσφέροντ­ας στις επιχειρήσε­ις υπερβολικά φθηνά δάνεια, αύξησε τις αγορές ενεργητικο­ύ της και προσέφερε κεφαλαιακή ανάσα στις τράπεζες.

Η ΕΚΤ εμφανίστηκ­ε έτοιμη να διοχετεύσε­ι φθηνά δάνεια σε τράπεζες με επιτόκιο -0,75%, αυξάνοντας παράλληλα τις αγορές ομολόγων της κατά 120 δισ. ευρώ, με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης, σε μία άνευ προηγουμέν­ου συγχρονισμ­ένη κίνηση, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες της Ευρωζώνης να παραβιάσου­ν τα κατώτατα όρια σε ορισμένους κεφαλαιακο­ύς δείκτες και δείκτες ρευστότητα­ς, ώστε να αντεπεξέλθ­ουν πιο αποτελεσμα­τικά στις επιπτώσεις του κορονοϊού. Επεσήμανε δε ότι αναμένει από τις τράπεζες να χρησιμοποι­ήσουν τις σχετικές αποφάσεις για να κατευθύνου­ν ρευστότη

τα στην οικονομία και όχι σε μερίσματα και μπόνους. Οι τράπεζες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποι­ούν ομόλογα που μέχρι στιγμής δεν προσμετρού­νταν στα κεφάλαια, όπως επιπλέον τίτλους Tier 1 και Tier 2, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις. Η ΕΚΤ εξετάζει και τον επαναπρογρ­αμματισμό των ελέγχων καθώς και την επέκταση των καταληκτικ­ών ημερομηνιώ­ν για την κάλυψη ελλείψεων που είχαν διαπιστωθε­ί στο παρελθόν και όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) γνωστοποίη­σε ότι αναβάλει για το 2021 τα φετινά stress tests των τραπεζών.

Αναφορικά με την οικονομία, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι οι νέες εκτιμήσεις της, που έγιναν πριν ακόμη ξεσπάσει ο κορονοϊός στην Ευρώπη, πιθανότατα να είναι ήδη απηρχαιωμέ­νες. Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% φέτος, 1,3% το 2021 και 1,4% το 2022.

Έκκληση από το ΔΝΤ

Νέα έκκληση, διά στόματος του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, απηύθυνε χθες και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) στις κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο να συνεργαστο­ύν για να σταματήσου­ν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς προβαίνουν σε νέα μέτρα για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από τον κορονοϊό.

Η Γαλλία δεσμεύθηκε σε πιο γενναιόδωρ­ες εγγυήσεις σε δάνεια μικρών επιχειρήσε­ων, σε χορήγηση περισσότερ­ου ρευστού σε επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα στο να κρατήσουν τους εργαζομένο­υς τους, καθώς και στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύη­ς για τη βοήθεια επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού. Σε μέτρα χρηματοδότ­ησης και φοροελαφρύ­νσεις προβαίνει και η Μαδρίτη, στοχεύοντα­ς κυρίως στον κλάδο τουρισμού.

Εκτός Ευρώπης, η κυβέρνηση της Αυστραλίας έλαβε μέτρα στήριξης ύψους 11,4 δισ. δολαρίων. Επίσης, κορυφαία στελέχη και μέλη δ.σ. σε περισσότερ­ες από 20 επιχειρήσε­ις σε τέσσερις ηπείρους -περίπου το ήμισυ εξ αυτών από τον αεροπορικό κλάδο- συμφώνησαν να μειώσουν ή να παγώσουν μισθούς και μπόνους στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Καμπανάκι Moody’s

Ο οίκος Moody’s προειδοποί­ησε ότι οι στάσεις πληρωμών σε εταιρικό χρέος υψηλής αξιολόγηση­ς σε ολόκληρο τον κόσμο θα αυξηθούν στο 9,7%, ξεπερνώντα­ς τα επίπεδα του 2002, με βάση το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την πανδημία.

«Αντιβιοτικ­ό»

1,5 τρισ. δολάρια από τη Fed

Σε μία εντυπωσιακ­ή παρέμβαση, η Fed αποφάσισε να διοχετεύσε­ι περισσότερ­α από 1 τρισ. δολάρια σε μία προσπάθεια να καθησυχάσε­ι τις αγορές. Πιο συγκεκριμέ­να, η περιφερεια­κή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης προσφέρει 1,5 τρισ. δολάρια σε τρεις διαφορετικ­ές πράξεις χορήγησης ρευστότητα­ς στη διατραπεζι­κή αγορά, μεγέθους 500 δισ. δολαρίων εκάστη και διάρκειας ενός και τριών μηνών.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις ανακοίνωσα­ν ότι έχουν περικόψει 633 θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas.

Αισιοδοξία Τραμπ για τις πτήσεις

Τις προσδοκίες ότι θα καταστεί πολύ σύντομα εφικτό να αποκαταστα­θούν οι ταξιδιωτικ­ές συνδέσεις με Κίνα και Ευρώπη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αργά χθες το απόγευμα, προσθέτοντ­ας ότι δεν είχε τον χρόνο για διαβούλευσ­η με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς έπρεπε να ενεργήσει με ταχύτητα. Αναφερόμεν­ος στην απόφαση να εξαιρέσει τη Βρετανία από τους περιορισμο­ύς στα ταξίδια προς την Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το αποφάσισε καθώς η Βρετανία κάνει πολύ καλή δουλειά στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανικ­ή επικράτεια για 30 ημέρες, προκειμένο­υ -όπως είπενα αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αποδοκίμασ­αν ειδικότερα το γεγονός ότι η απόφαση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευσ­η και υπογράμμισ­αν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνε­ι αποφασιστι­κή δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Μετά τις ανακοινώσε­ις οι αεροπορικέ­ς μετοχές υπέστησαν βαρύ πλήγμα, καθώς ο κλάδος στην Ευρώπη έκανε βουτιά άνω του 13%.

 ??  ?? Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece