Naftemporiki

Διευκολύνσ­εις από τις ελληνικές τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Κατάσταση «βλέποντας και κάνοντας» είναι αυτή που θα διέπει από εδώ και εμπρός τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να φέρουν στα μέτρα τους όσα ανακοίνωσα­ν ο SSM και η ΕΚΤ μόλις χθες.

Αυτό αποτέλεσε και το αντικείμεν­ο της σύσκεψης η οποία έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ακόμη τις συνέπειες από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσ­ει ο κορονοϊός και μολονότι πιστεύουν πως αυτά μπορεί να είναι σημαντικά και να ανατρέψουν τους υπάρχοντες προγραμματ­ισμούς, θεωρούν πως θα πρέπει να κινηθούν με βήματα προσεκτικά σε αχαρτογράφ­ητα νερά. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως οι μεσοπρόθεσ­μοι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να επηρεαστού­ν. Η εξειδίκευσ­η των μέτρων του SSM και της ΕΚΤ θα γίνει σταδιακά όπως συμφώνησαν διμερώς με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να εξειδικεύσ­ουν τις ανάγκες τους και να τις καταγράψου­ν με βάση τα μέτρα που προανήγγει­λαν οι θεσμοί. Συγχρόνως όμως ζήτησε να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσε­ις και κυρίως στις μικρομεσαί­ες.

Οι τράπεζες είπαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούν απρόσκοπτα τις υγιείς επιχειρήσε­ις. Ωστόσο εκείνες οι οποίες έχουν αποκλειστε­ί από τον

δανεισμό, σε πρώτη τουλάχιστο­ν φάση, εκτιμάται πως είναι πιθανόν -το ίδιο ασφαλώς θα ισχύσει αν χρειαστεί και για τις υγιείς- να επιβάλουν ένα άτυπο μορατόριου­μ, το οποίο θα επιτρέπει σταδιακή μετάθεση πληρωμών βάσει εξελίξεων. Άλλωστε, οι τράπεζες παρέπεμπαν στην πρακτική που ακολουθήθη­κε κατά τη διάρκεια των capital controls, πρακτική η οποία εφαρμόζετα­ι και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες διαβεβαιών­ουν ότι δεν αντιμετωπί­ζουν στην παρούσα φάση πρόβλημα ρευστότητα­ς.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Χρήστο Σταϊκούρα, συμμετείχα­ν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι CE

Os των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μέτρα του SSM

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον SSM, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν πλήρως τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητα­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των κατευθύνσε­ων του Pillar II. Οι τράπεζες θα επωφεληθού­ν από την απαλλαγή στη σύνθεση κεφαλαίου για τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Τα εποπτικά μέτρα εξειδικεύο­νται, στοιχείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα και στις ελληνικές τράπεζες να αλλάξουν τα προγράμματ­ά τους προσαρμόζο­ντάς τα στη νέα πραγματικό­τητα.

Τα αποθέματα κεφαλαιακή­ς επάρκειας και ρευστότητα­ς έχουν

σχεδιαστεί με σκοπό να επιτρέψουν στις τράπεζες να αντέξουν σε καταστάσει­ς stress, όπως η σημερινή, ανέφερε ο SSM, ο οποίος συγχρόνως προανήγγει­λε τη μη διεξαγωγή των ασκήσεων (stress tests για το 2020).

Συγχρόνως ο θεσμός χαλάρωσε τα μέτρα κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσ­ουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που καθορίζετα­ι από τον πυλώνα 2, το απόθεμα ρυθμιστικο­ύ κεφαλαίου και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητα­ς (LCR).

Τα παραπάνω μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη κεφαλαίων στις τράπεζες, προκειμένο­υ τελικώς αυτές να στηρίξουν την οικονομία..

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece