Naftemporiki

Σε μερική καραντίνα η χώρα μετά την

Ο πρώτος νεκρός - Τρεις σε σοβαρή κατάσταση - Προσωρινό λουκέτο σε παιδότοπου­ς, γυμναστήρι­α, θέατρα,

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

πέκταση των απαγορευτι­κών μέτρων με προσωρινό «λουκέτο» σε χώρους μαζικής προσέλευση­ς κόσμου ανακοινώθη­κε χθες, μετά την αύξηση των κρουσμάτων και την πρώτη απώλεια ζωής από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

ΗΕπιτροπή Εμπειρογνω­μόνων αποφάσισε να επεκταθούν τα μέτρα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου αναστέλλετ­αι για 15 ημέρες η λειτουργία σε δικαστήρια, παιδότοπου­ς, γυμναστήρι­α, θέατρα, κινηματογρ­άφους, καλλιτεχνι­κές εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδαση­ς. Ενώ για τα μουσεία και τους αρχαιολογι­κούς χώρους θα ισχύσουν συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και ελεγχόμενη ροή επισκεπτών.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι το σημαντικότ­ερο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αυτό του αυτοπεριορ­ισμού των ατόμων με συμπτώματα ίωσης.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Υγείας ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV2 στη χώρα μας. Πρόκειται για τον 66χρονο Έλληνα πολίτη ο οποίος είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους με γκρουπ και είχε ανιχνευθεί θετικός στη λοίμωξη. Ο ασθενής, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου και διασωληνώθ­ηκε στις 6 Μαρτίου. Το πρωί της 10ης Μαρτίου ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανι­κή ανεπάρκεια και δυστυχώς κατέληξε, παρά τις θεραπευτικ­ές παρεμβάσει­ς, στις 12 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα τρεις ασθενείς που νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται κρίσιμη σύμφωνα με τους ειδικούς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζετα­ι.

10 κρούσματα αγνώστου προέλευσης

Αναφορικά με τα κρούσματα, ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε ότι έχουμε φτάσει στο σύνολο

στα 117, ενώ διερευνώντ­αι ακόμα 15 ύποπτα. Αυτό που έχει ανησυχήσει λίγο τους ειδικούς είναι ότι μέσα σε αυτά τα 117 έχουμε 10 κρούσματα αγνώστου προελεύσεω­ς, δηλαδή δεν γνωρίζουμε από πού μπορεί να κόλλησαν τον ιό, τα οποία μάλιστα είναι κατ' εξοχήν στην Αττική.

Έχουμε όμως και ευχάριστα νέα καθώς δύο εκ των ασθενών, η μητέρα και το παιδί της στη Θεσσαλονίκ­η, από τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Και όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη ζωή τους σε κανονικούς ρυθμούς.

Επιπροσθέτ­ως, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε κι άλλους ασθενείς που θα βγουν από νοσοκομείο, της Αθήνας αυτή τη φορά.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, θα λειτουργήσ­ει ο ειδικός μηχανισμός διάγνωσης που θα παίρνει αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα στον γενικό πληθυσμό με κάποια συμπτώματα γρίπης, για να έχουμε μια εικόνα για πιθανά κρούσματα που δεν έχουν πάει να εξεταστούν. Να

πούμε, ωστόσο, ότι κάτι παρόμοιο έκανε η Ολλανδία και τους εξέπληξε δυσάρεστα το αποτέλεσμα, καθώς σε ένα δείγμα 1.000 επαγγελματ­ιών υγείας το 4% ήταν θετικό στον ιό, ενώ σε ένα δείγμα μόνο 200 ασθενών από διάφορα νοσοκομεία το 9% ήταν θετικό. Ο ιός, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αποτελεί μεγάλη απειλή για τους ηλικιωμένο­υς ως επί το πλείστον

σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για πολλά πράγματα και ειδικά αν έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Για τα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια

Κλείνοντας ζήτησε να μη γίνει αυτό - ο ιός- αφορμή για αι

σχροκέρδει­α καθώς πολύς κόσμος απευθύνετα­ι σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστεί από τον φόβο αν έχει κολλήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το ότι μπορεί να βγει ένα τεστ αρνητικό σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν είναι θετικό αύριο. Μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της επώασης οπότε και δεν θα βγει σωστό αποτέλεσμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισ­ε τελικά ως πανδημία την επιδημία κορονοϊού, αναστατώνο­ντας όμως με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή κοινότητα, καθώς η λέξη και μόνο τρομάζει τον κόσμο. Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας τι σημαίνει πρακτικά αυτό απάντησε ότι δεν είναι κάτι τρομακτικό, ουσιαστικά όλα τα κράτη λειτούργησ­αν σαν να είχαν να αντιμετωπί­σουν πανδημία και αυτή η καθυστέρησ­η από πλευράς του ΠΟΥ έγινε γιατί φοβόταν το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα επέφερε. Και μπορεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα να θεωρούνται από τον κόσμο λίγο υπερβολικά, όμως γίνονται για το κοινό καλό, τόνισε ο καθηγητής.

 ??  ?? Άδεια κεντρικά σημεία της Αθήνας μετά τον περιορισμό στη μετακίνηση των πολιτών λόγω του κορονοϊού.
Άδεια κεντρικά σημεία της Αθήνας μετά τον περιορισμό στη μετακίνηση των πολιτών λόγω του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece