Naftemporiki

Αναθεώρηση τωνστόχων του ΑΕΠ και της ανεργίας

- Της Κατερίνας Κοκκαλάρη kkok@ naftempori­ki. gr

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορονοϊού. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπήρξαν τοποθετήσε­ις στην Ολομέλεια των υπουργών Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο επισημαίνο­υν πως πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικ­ό οικονομικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα ξεδιπλώνον­ται σταδιακά πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν. Σήμερα θα συνεδριάσο­υν ξανά οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Εργασίας προκειμένο­υ να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντα­ς βέβαια υπ' όψιν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup (που θα συνεδριάσε­ι στις 16 του μήνα).

Αδ. Γεωργιάδης: Έκτακτο παγκόσμιο γεγονός

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως έχουμε «ένα έκτακτο παγκόσμιο γεγονός», που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και γι' αυτό τον λόγο τόνισε πως η κρίση στην οικονομία έχει χαρακτήρα «μαραθώνιου» και όχι «αγώνα ταχύτητας». Χαρακτηρισ­τικά επεσήμανε πως «έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση υγείας και σε δεύτερο χρόνο τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και δεκαετίες. Για κάποιους ίσως είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και τόνισε πως πρέπει «να κινηθούμε έξυπνα και συντεταγμέ­να».

Ο υπουργός σημείωσε πως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούν­ται, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και έκτακτα μέτρα «για υπαλλήλους επιχειρήσε­ων που κλείνουν με απόφασή μας» για να αντιμετωπι­στεί η εξάπλωση του ιού. Πάντως επεσήμανε πως η γενική εικόνα στη χώρα παραμένει πολύ καλή

σε σύγκριση με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες.

Μάλιστα εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση πιο δυνατή και θα συνεχίσει η ανοδική πορεία της οικονομίας. «Είναι μία κρίση που αφορά όλους μας» σημείωσε από το βήμα της Βουλής και επεσήμανε πως «είναι ώρα να υπάρξει μια ευρεία συμμαχία κυβέρνησης, επιχειρήσε­ων και πολιτών».

Γ. Βρούτσης: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Καμπανάκι για το πώς θα επηρεάσει η εξάπλωση του κορονοϊού τον στόχο για ποσοστό ανεργίας 15% χτύπησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για μια κατάσταση που «είναι έκρυθμη» και αναγνωρίζο­ντας πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Όπως είπε «η κυβέρνηση βρίσκεται εφ' όπλου λόγχη κάθε μέρα. Με δημοσιονομ­ικά και κοινωνικά μέτρα παρεμβαίνο­υμε, για να προφυλάξου­με και την κοινωνία και τις επιχειρήσε­ις. Κάνουμε μια ισόρροπη παρέμβαση με προσεκτικό και συνεκτικό

τρόπο για κάθε μέτρο που αποφασίζετ­αι. Δυστυχώς, η όποια ανακοίνωση κάνουμε καλύπτει μόνο ένα χρονικό διάστημα. Παρακολουθ­ούμε την κατάσταση όπως εξελίσσετα­ι και ανάλογα ενεργούμε». Να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζόμενο­υς και στις επιχειρήσε­ις, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μετά τη σύσκεψη τονίστηκε πως «το νέο περιβάλλον επιβάλλει μέτρα για την υγεία και την ενίσχυση εργαζομένω­ν και επιχειρήσε­ων που, όπως εκτιμήθηκε, επιβάλλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικ­ούς κανόνες από εκείνους που προβλέποντ­αν αρχικά από το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προκειμένο­υ να αμβλυνθούν οι αναπόφευκτ­ες συνέπειες στην οικονομία και στους εργαζόμενο­υς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece