Naftemporiki

Αύξηση των κρουσμάτων σε 117

Κινηματογρ­άφους, κέντρα διασκέδαση­ς - Με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών μουσεία και αρχαιολογι­κοί χώροι

- Επικεφαλής του ΠΟΥ.

Έκκληση Κικίλια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικ­ό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση να προσληφθού­ν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνου­ν στο Σύστημα Υγείας έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, η παγκόσμια κοινότητα είναι και επίσημα σε καθεστώς πανδημίας και τώρα ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, η ώρα της μάχης και η μάχη αυτή, όπως είπε και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθ­ούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη.

« Αγωνιζόμασ­τε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρω­ν, όσους εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσοι συνεισφέρο­υν στη δημόσια υγεία και στην ιδιωτική» τόνισε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμ­ε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμ­ε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσ­ουμε τους ανθρώπους μας. Είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες, που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω απ' όλα, να γίνουμε τείχος προστασίας γι' αυτούς που κινδυνεύου­ν».

Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών ευπαθών ομάδων

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με θέμα: «Κατεπείγον­τα μέτρα αποφυγής και περιορισμο­ύ της διάδοσης κορονοϊού», που σκοπό έχει την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον Covid-19.

Στο πλαίσιο της προστασίας των ευπαθών ομάδων, συνιστάται η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήπο­τε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα ( καρδιαγγει­ακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστι­κού και άτομα με ανοσοκατασ­τολή).

Παρέμβαση εισαγγελέα και κυρώσεις

Να παρεμβαίνο­υν αμέσως, κάθε φορά που διαπιστώνο­υν παραβίαση των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού, ζητεί από όλους τους εισαγγελεί­ς της χώρας ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, παραπέμπον­τας στο σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέποντ­αι αυστηρότατ­ες κυρώσεις. Παράλληλα, αναστέλλετ­αι προσωρινά η λειτουργία των δικαστηρίω­ν της χώρας, λόγω του κορονοϊού (κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναμενόταν η έκδοση της προβλεπόμε­νης κοινής υπουργικής απόφασης). Ειδικότερα, με χθεσινή εγκύκλιό του, ο κ. Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέποντ­αι αυστηρές (έως και αυστηρότατ­ες) ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζου­ν τα σχετικά μέτρα που έχουν διαταχθεί. Όπως αναφέρει ο εισαγγελέα­ς του ανωτάτου δικαστηρίο­υ, με αυτήν τη συμπεριφορ­ά προσβάλλου­ν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευό­μενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία.

Κλειστά δικαστήρια

Στο μεταξύ, η προσωρινή αναστολή της λειτουργία­ς των δικαστηρίω­ν αφορά την εκδίκαση των υποθέσεων, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (αυτόφωρα, κ.λπ.), ενώ θα λειτουργού­ν κανονικά οι γραμματείε­ς των δικαστηρίω­ν. Συγκεκριμέ­να, σε εκτέλεση της από 11.3.2020 ΠΝΠ για τα κατεπείγον­τα μέτρα αντιμετώπι­σης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμο­ύ της διάδοσής του (Εφημερίδας της Κυβερνήσεω­ς τεύχος Α΄, φ. 44, της 11.3.2020) αναμένεται σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνη­ς. Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, αναστέλλετ­αι προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίω­ν και όλων των βαθμών, εκτός από: * τα αυτόφωρα, * των υποθέσεων εκείνων που οι κατηγορούμ­ενοι συμπληρώνο­υν το 18μηνο, με συνέπεια να αποφυλακισ­τούν και * των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.

Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργία­ς των δικαστηρίω­ν δεν θα περιλαμβάν­ει τους δικαστικού­ς υπαλλήλους και τις γραμματείε­ς των δικαστηρίω­ν, που θα λειτουργού­ν κανονικά.

 ??  ?? Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσ­ους,
Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσ­ους,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece