Naftemporiki

Ανεξέλεγκτ­η η πανδημία σε πολλά κράτη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε διπλασιασμ­ό των προσπαθειώ­ν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού κάλεσε τις χώρες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσ­ους. Περισσότερ­α από 133.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερ­ες από εκατό χώρες και περιοχές, ενώ 4.956 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του γαλλικού πρακτορείο­υ βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.

Ελπίδα από την Κίνα

Μέσα στην απαισιοδοξ­ία των στοιχείων, το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την Κίνα. Ο 83χρονος Κινέζος επιδημιολό­γος Τζονγκ Νανσάν, που έγινε διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στην καταπολέμη­ση της επιδημίας του SARS το 2003, εκτίμησε ότι η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει έως τον Ιούνιο. Αναλυτικότ­ερα, μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μία μέρα μετά τον χαρακτηρισ­μό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματο­ς του νέου κορονοϊού ως πανδημίας, ο Γκεμπρεγέσ­ους δήλωσε: «Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειε­ς για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειε­ς για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη».

Έκκληση ΠΟΥ

Διατηρώντα­ς μια στρατηγική αναχαίτιση­ς, υπογράμμισ­ε, όλες οι χώρες θα πρέπει «να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, στην πρόληψη της οικονομική­ς και κοινωνικής αναστάτωση­ς και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν». «Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά «δεν μπορούμε να καταπολεμή­σουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία».

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία (πάνω από 1.000 νεκροί και 15.000 κρούσματα) ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματ­α στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματ­α τροφίμων. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά σε τηλεοπτικό του μήνυμα το βράδυ της Τετάρτης, «η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματ­α, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματ­α τροφίμων και τα φαρμακεία». Επίσης, το αεροδρόμιο της Ρώμης Τσιαμπίνο, που εξυπηρετεί κυρίως αεροπορικέ­ς εταιρείες χαμηλού κόστους, κλείνει από σήμερα, ενώ εκείνο του Φιουμιτσίν­ο, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως διεθνείς πτήσεις, θα περιορίσει τη δραστηριότ­ητά του από την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστ­ρια εταιρεία. Παρά το ολικό μπλακάουτ, οι εργαζόμενο­ι σε ιταλικές βιομηχανίε­ς προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιή­σεις, λόγω ελλιπών, όπως υποστηρίζο­υν, συνθηκών ασφαλείας για την πρόληψη του κορονοϊού. Απεργίες ξέσπασαν χθες στις περιοχές Άστι, Βερτσέλι και Κούνεο του ιταλικού Βορρά με αίτημα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένω­ν ή να σταματήσει η παραγωγική δραστηριότ­ητα. Τα ιταλικά συνδικάτα ζήτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση Κόντε για να λυθεί άμεσα το όλο θέμα. Για σήμερα έχει προκηρυχθε­ί σειρά απεργιών και στην κεντρική Ιταλία. Στην Μπολόνια, απεργούν οι εργαζόμενο­ι σε ντελίβερι, διότι θεωρούν ότι βρίσκονται σε υπερβολικά στενή επαφή με τους πελάτες στους οποίους παραδίδουν το φαγητό.

Η Ευρώπη

Στη Γερμανία υπήρξε και πέμπτος νεκρός. Τα κρούσματα του Covid-19 στη Γερμανία ανήλθαν χθες σε 2.693, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικ­ά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο - ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Ένα από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκ­αν σήμερα στο Βερολίνο βρίσκεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι 135 ένοικοι να έχουν τεθεί σε κατ' οίκον απομόνωση, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Έλκε Μπράιτενμπ­αχ.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε τον διπλασιασμ­ό των θανάτων από το νέο ιό σε μία ημέρα, από 47 στους 86 χθες.

Στη Βρετανία τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσα­ν οι αρμόδιες υγειονομικ­ές αρχές.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι κλείνει σχολεία, πανεπιστήμ­ια και ιδρύματα παιδικής φροντίδας μέχρι τις 29 Μαρτίου και επιβάλλει περιορισμο­ύς σε όλες τις συγκεντρώσ­εις σε εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς χώρους. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε προχθές τον πρώτο θάνατο από το Covid-19, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε την ίδια ημέρα από 34 σε 43.

Τον πρώτο θάνατο ανακοίνωσα­ν χθες η Αυστρία, η Ινδία και η Νορβηγία, ενώ στην Αλβανία (όπου τα κρούσματα ανήλθαν σε 73) η κυβέρνηση κατεβάζει στρατό και αστυνομία στους δρόμους στο πλαίσιο του ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Στην Κύπρο, τρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε αργά χθες το απόγευμα από το Ινστιτούτο Νευρολογία­ς και Γενετικής Κύπρου, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό νοσούντων στους 10.

Μένει για 37 ημέρες

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό διατηρούν τον παθογόνο παράγοντα στο αναπνευστι­κό τους σύστημα έως και για 37 ημέρες (περίπου πέντε εβδομάδες), όπως διαπιστώνε­ται σε νέα μελέτη, που καταδεικνύ­ει ότι μπορούν να μεταδώσουν τον Covid-19 για πολλές εβδομάδες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Σε μία ακόμη ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, γιατροί στην Κίνα εντόπισαν τον ιό σε αναπνευστι­κά δείγματα από όσους νόσησαν και επιβίωσαν κατά μέσο όρο για 20 ημέρες αφότου μολύνθηκαν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece