Naftemporiki

ΣΕΒ: Σε φάση συρρίκνωση­ς εμπόριο, τουρισμός, ναυτιλία

Καθοριστικ­ός παράγοντας η διάρκεια των επιδράσεων του ιού

-

Με τη διεθνή οικονομία να έχει μπει σε αχαρτογράφ­ητα νερά, στην Ελλάδα ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχοντα­ι σε φάση συρρίκνωση­ς, μεγαλύτερη­ς ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορονοϊού. Όπως διαβλέπει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων, θα υπάρξει εξασθένηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού. Ταυτόχρονα προβλέπει ελλείψεις και άνοδο τιμών των πρώτων υλών, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πρακτικές διαχείριση­ς κόκκινων δανείων μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώ­νονται οι διαδικασίε­ς προστασίας ευάλωτων νοικοκυριώ­ν.

Άνοδος τιμών των πρώτων υλών «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αποδυναμών­ονται. Οι διάφοροι κλάδοι οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, και ιδίως η βιομηχανία και η γεωργία, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμέ­νη, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένω­ς παρατεταμέ­νης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών» αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαί

νεται να εισέρχοντα­ι σε φάση συρρίκνωση­ς, μεγαλύτερη­ς ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορονοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Είναι ευτυχής συγκυρία που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε φάση ενίσχυσης της οικονομική­ς και χρηματοοικ­ονομικής σταθερότητ­ας, καθώς και του φιλοαναπτυ­ξιακού περιβάλλον­τος και θεσμικού πλαισίου. Από την άλλη μεριά, η πανδημία του κορονοϊού και η έξαρση ασταθών πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με τις προσφυγικέ­ς ροές και τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέτουν σε αμφισβήτησ­η τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενο­υ επενδυτικο­ύ προορισμού, και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότ­ητα».

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθη­καν (αναβολή πληρωμής φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν), ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να αντιμετωπί­ζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενη­ς πτώσης της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης. Τέτοιου είδους μέτρα, μεταξύ άλλων, συνιστούν οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece