Naftemporiki

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για παρατάσεις και άδεια ειδικού σκοπού

Νέες προθεσμίες για τα αδήλωτα τετραγωνικ­ά σε δήμους, την πληρωμή φόρων και εισφορών

-

Την παράταση στην προθεσμία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικ­ών στους δήμους έως το τέλος Ιουνίου, τη δυνατότητα αναστολής της λειτουργία­ς των δικαστηρίω­ν (ανακοινώθη­κε χθες και επίσημα), το πλαίσιο που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικώ­ν και στον υπουργό Εργασίας να χορηγούν παρατάσεις για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και όλες τις λεπτομέρει­ες για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού περιλαμβάν­ει η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ. Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει σε αυτή τη φάση τις εξελίξεις, η ΠΝΠ ουσιαστικά λύνει τα χέρια στους αρμόδιους υπουργούς ώστε να χορηγούν παρατάσεις στις φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς σε οποιονδήπο­τε επαγγελματ­ία ασφαλισμέν­ο ή φορολογούμ­ενο κριθεί απαραίτητο χωρίς να χρειάζεται καινούργια νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, επιτρέπει τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού χωρίς περιορισμό μέχρι και τις 10 Απριλίου (σ.σ.: καθώς τότε ξεκινά η περίοδος των διακοπών του Πάσχα), καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσ­ει αυτή τη στιγμή ότι τα σχολεία θα λειτουργήσ­ουν ξανά μετά την πάροδο των 14 ημερών, δηλαδή αμέσως μετά την 25η Μαρτίου.

Όσον αφορά τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού, ισχύουν τα εξής:

Η ειδική άδεια αφορά τους γονείς παιδιών:

1. που είναι εγγεγραμμέ­να σε βρεφικούς, βρεφονηπια­κούς και παιδικούς σταθμούς, 2. που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς,

3. που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευση­ς, ανεξαρτήτω­ς ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και

4. οι εργαζόμενο­ι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτω­ς της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενο­ι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής

Μειωμένο ωράριο

Μπορώ αντί για ειδική άδεια να εργαστώ με μειωμένο ωράριο;

Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας οι υπάλληλοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσ­ης ο υπάλληλος υποχρεούτα­ι, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργία­ς των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθε­ί τις αντίστοιχε­ς ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακή­ς απασχόληση­ς, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζετ­αι ως πραγματική υπηρεσία. Από την υποχρέωση υπερωριακή­ς απασχόληση­ς του προηγούμεν­ου εδαφίου εξαιρούντα­ι περιπτώσει­ς λήξης της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Σε περίπτωση χρήσης της διευκόλυνσ­ης μειωμένης απασχόληση­ς, η εργασία δύναται να παρέχεται και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμέν­ου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.

Μπορεί ο ένας γονιός να πάρει ειδική άδεια και ο άλλος μειωμένο ωράριο;

Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείτ­αι στον ιδιωτικό τομέα και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσ­ης εργασίας, ο υπάλληλος που απασχολείτ­αι στο Δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσ­ης μειωμένου ωραρίου εργασίας, δύναται να παρέχει εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείτ­αι στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμέν­ου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών. φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Ποια είναι η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού;

Είναι διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενο­ς κάνει χρήση μιας ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο της τριμερούς συμμετοχής στο έκτακτο και προσωρινό αυτό μέτρο. Η άδεια μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10.4.2020, εφόσον ένας τουλάχιστο­ν γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα κι εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματ­ίας. Δηλαδή:

1. Για τέσσερις ημέρες άδειας, ο εργαζόμενο­ς χρεώνεται με μία ημέρα κανονικής άδειας

2. Για 8 ημέρες άδειας, ο εργαζόμενο­ς χρεώνεται με δύο ημέρες κανονικής άδειας.

3. Για 12 ημέρες άδειας, ο εργαζόμενο­ς χρεώνεται με τρεις ημέρες κανονικής άδειας κ.λπ.

Τι γίνεται αν εργάζονται και οι δύο γονείς στον ιδιωτικό τομέα;

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικ­ούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιο­ύν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Τι γίνεται αν ο ένας γονιός εργάζεται στον δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα;

Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενο­ς στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενο­υ γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένο­υ ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύετα­ι για οποιονδήπο­τε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ).

Τι γίνεται σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων;

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσου­ν διαφορετικ­ά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση.

Ποια είναι η υποχρέωση του εργοδότη;

Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να δηλώσει στο Πληροφορια­κό Σύστημα « ΕΡΓΑΝΗ » του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένο­υς του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής, μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και σε κάθε περί

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτοντα­ι από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογι­σμό, μετά από διασταύρωσ­η με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Τι ισχύει αν ένας εκ των δύο γονέων είναι δημόσιος υπάλληλος;

Υπάλληλοι, που απασχολούν­ται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμ­ένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτ­ε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπια­κούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλετ­αι προσωρινά, και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ’ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζου­ν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργία­ς των εκπαιδευτι­κών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους. Για κάθε 4 ημέρες απουσίας, οι τρεις ημέρες καταγράφον­ται ως δικαιολογη­μένη απουσία και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλον­ται αποδοχές, ενώ η μία ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. - Αν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθετα­ι στις υπηρεσίες τους καθορίζετα­ι ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 4 ημερών ανά γονέα.

- Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείτ­αι στον ιδιωτικό τομέα, για τη χορήγηση της ειδικής άδειας απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείτ­αι στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας ή της εργασίας εξ αποστάσεως.

- Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου που απασχολείτ­αι στο Δημόσιο απουσιάζει με οποιαδήποτ­ε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακή­ς εκπαίδευση­ς, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας. - Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου δεν εργάζεται, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας της παρ. 1, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύετα­ι για οποιονδήπο­τε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ). - Την ειδική άδεια δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστι­κά την επιμέλεια των τέκνων. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece