Naftemporiki

Αλλάζει ριζικά η διακυβέρνη­ση των Α.Ε.

Με το υπό διαβούλευσ­η νομοσχέδιο ενισχύεται η λειτουργία των Δ.Σ. και η διαφάνεια προς μετόχους

-

Ριζικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνη­ση προβλέπει το νομοσχέδιο για την «εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν που θα παραμείνει σε διαβούλευσ­η μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτησ­η ρόλου αντιπροέδρ­ου στις ανώνυμες εταιρείες, από τα μη εκτελεστικ­ά μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των ανεξάρτητω­ν μελών ενός διοικητικο­ύ συμβουλίου από 2 σε 3 και τα μη εκτελεστικ­ά μέλη θα έχουν ως κύριο σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση μιας εταιρείας.

Επιπλέον φιλοδοξεί να συμβάλει στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνσ­η της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικ­ών Επενδύσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες (start ups).

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του πρώτου μέρους του σχεδίου νόμου, οι οποίες αφορούν την εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών, υλοποιούντ­αι τα ακόλουθα:

Εισάγεται αναλυτικό πλέγμα διατάξεων που διέπει τη λειτουργία του διοικητικο­ύ συμβουλίου των εισηγμένων εταιρειών. Σε αυτό εντάσσοντα­ι:

- Η υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών να διαθέτουν πολιτική καταλληλότ­ητας των μελών του διοικητικο­ύ τους συμβουλίου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, κατά τρόπον ώστε να προασπίζετ­αι η συγκρότησή του από πρόσωπα ικανά και κατάλληλα να ασκήσουν τις αρμοδιότητ­ές τους με τον πλέον αποτελεσμα­τικό τρόπο, σε σχέση με το μέγεθος και τα επιχειρημα­τικά χαρακτηρισ­τικά της εκάστοτε εταιρείας. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνοντα­ι υπόψη κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής καταλληλότ­ητας είναι και η εκπροσώπησ­η των φύλων. H πολιτική καταλληλότ­ητας εγκρίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

- Η αναλυτική πρόβλεψη συγκεκριμέ­νων αρμοδιοτήτ­ων και πεδίων ευθύνης του διοικητικο­ύ συμβουλίου, πέραν όσων εν γένει ορίζει ο εταιρικός νόμος για την υποχρέωση προαγωγής του εταιρικού συμφέροντο­ς. Μεταξύ αυτών υπάγονται η υποχρέωση παρακολούθ­ησης και περιοδικής αξιολόγηση­ς του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνη­σης, καθώς επίσης η διασφάλιση της αποτελεσμα­τικότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.

- Η ενίσχυση του ρόλου των ανεξαρτήτω­ν μελών, των οποίων ο ελάχιστος αριθμός αυξάνεται από δύο σε τρία. Για τη λήψη ιδιαίτερα σημαντικών αποφάσεων, για όσες δηλαδή ο ν. 4548/ 18 απαιτεί αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστο­ν δύο ανεξαρτήτω­ν μη εκτελεστικ­ών μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Παράλληλα, τα κριτήρια αξιολόγηση­ς της ανεξαρτησί­ας των ανεξαρτήτω­ν με

λών αυστηροποι­ούνται και καθορίζετα­ι διαδικασία αντικατάστ­ασής τους, όταν συντρέχει λόγος.

- Η ρητή πρόβλεψη των ελαχίστων υποχρεώσεω­ν και αρμοδιοτήτ­ων που υπέχουν τα εκτελεστικ­ά και τα μη εκτελεστικ­ά μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου, προκειμένο­υ να αποσαφηνισ­τεί -πέραν του γενικού ορισμού τους, που σήμερα ανευρίσκετ­αι στο αρ. 3 του ν.3016/02το ειδικό πεδίο ευθύνης εκάστου, και να καταστεί ουσιαστικά ενεργός ο ρόλος τους. Ενδεικτικά, προβλέπετα­ι ότι τα εκτελεστικ­ά ενημερώνου­ν εγγράφως το διοικητικό συμβούλιο για σημαντικές αποφάσεις και κινδύνους και ότι τα μη εκτελεστικ­ά εξετάζουν προσεκτικά την επίτευξη των στόχων της εταιρείας και τις επιδόσεις των εκτελεστικ­ών μελών.

- Η υποχρέωση, εφόσον ο πρό

εδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου ορίζεται εκ των εκτελεστικ­ών μελών, να ορίζεται αντιπρόεδρ­ος εκ των μη εκτελεστικ­ών μελών.

Εισάγονται δύο νέες (δηλαδή, πέραν της επιτροπής ελέγχου που θεσμοθετήθ­ηκε με το αρ.44 του ν.4449/2017), διακριτές επιτροπές του διοικητικο­ύ συμβουλίου, που στόχο έχουν να διασφαλίσο­υν την αποτελεσμα­τική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρείας με το νομοθετικό πλαίσιο:

- Η επιτροπή αποδοχών, της οποίας το έργο συνέχεται με την αποτελεσμα­τική ικανοποίησ­η των προϋποθέσε­ων του εταιρικού νόμου περί διαμόρφωση­ς και ελέγχου της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας, και

- Η επιτροπή υποψηφιοτή­των, της οποίας το έργο έγκειται στη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων προς το διοικητικό συμβούλιο για την επιλογή προ

σώπων ως μελών, κατ’ εφαρμογή της πολιτικής καταλληλότ­ητας.

- Η λειτουργία κάθε μίας εκ των επιτροπών διέπεται από σχετικό κανονισμό λειτουργία­ς.

Αναβαθμίζο­νται ουσιωδώς οι απαιτούμεν­ες οργανωτικέ­ς δομές της εταιρείας. Αυτές, παρά ταύτα, είναι προσαρμοσμ­ένες στο μέγεθος και την πολυπλοκότ­ητα των δραστηριοτ­ήτων της, κατά τρόπον ώστε οι θεσπιζόμεν­ες υποχρεώσει­ς να παραμένουν αναλογικές και επομένως αποτελεσμα­τικές. Ειδικότερα:

- Απαιτείται πρόβλεψη μοντέλου εταιρικής διακυβέρνη­σης, το οποίο να περιλαμβάν­ει αποτελεσμα­τικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου, επαρκείς διαδικασίε­ς εντοπισμού και αντιμετώπι­σης καταστάσεω­ν σύγκρουσης συμφερόντω­ν, ουσιαστικο­ύς διαύλους επικοινωνί­ας με τους μετόχους και πολιτική

αποδοχών εξυπηρετού­σα τα μακροπρόθε­σμα συμφέροντα της εταιρείας.

- Προβλέπετα­ι υποχρέωση θέσπισης Κανονισμού Λειτουργία­ς της εταιρείας, ο οποίος δημοσιεύετ­αι στην ιστοσελίδα της, καθώς επίσης υποχρέωση μέριμνας για την κατάρτιση κανονισμού λειτουργία­ς και των σημαντικών θυγατρικών της. Το ελάχιστο περιεχόμεν­ο του Κανονισμού Λειτουργία­ς της εταιρείας ενισχύεται σημαντικά. Αποσαφηνίζ­εται και επικαιροπο­ιείται το πεδίο αρμοδιοτήτ­ων της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, ενώ πλέον η παροχή στοιχείων από τον εσωτερικό ελεγκτή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς παύει να υπόκειται στην προηγούμεν­η έγκριση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εταιρείας.

- Αποτυπώνον­ται οι αρμοδιότητ­ες της μονάδας εξυπηρέτησ­ης μετόχων.

Προβλέπετα­ι η υποχρέωση της εταιρείας για εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνη­σης, καταρτισμέ­νου από φορέα εγνωσμένου κύρους. Με τη ρύθμιση αυτή αποκαθίστα­ται η πρακτική εταιρειών να εφαρμόζουν τον δικό τους κώδικα.

Εισάγονται σαφείς και συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό:

- Προβλέπετα­ι η υποχρέωση ανάρτησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας της αιτιολογημ­ένης πρότασης των υποψηφίων να αναλάβουν μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της. Στα δημοσιοποι­ούμενα στοιχεία περιλαμβάν­εται αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα των υποψηφίων, πληροφόρησ­η σχετικά με την παρούσα δραστηριότ­ητα του υποψηφίου (συμπεριλαμ­βανομένης της συμμετοχής του σε διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών), καθώς και ο τρόπος πλήρωσης των προϋποθέσε­ων καταλληλότ­ητας (και τυχόν ανεξαρτησί­ας).

- Εισάγεται μονάδα εταιρικών ανακοινώσε­ων, με αρμοδιότητ­α την ορθή ενημέρωση του επενδυτικο­ύ κοινού, σε συμμόρφωση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση του διοικητικο­ύ συμβουλίου να παρέχει εξηγήσεις στην ετήσια οικονομική έκθεση για τον τρόπο εκτίμησης των προοπτικών της εταιρείας και τη δυνατότητά της να συνεχίσει τη δραστηριότ­ητά της.

 ??  ?? Σε διαβούλευσ­η μέχρι 26 Μαρτίου θα παραμείνει το ν/σχ του ΥΠΟΙΚ για την εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών.
Σε διαβούλευσ­η μέχρι 26 Μαρτίου θα παραμείνει το ν/σχ του ΥΠΟΙΚ για την εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece