Naftemporiki

Οδηγίες προς επιχειρήσε­ις σε καιρό πανδημίας

Adecco: Στο επίκεντρο τώρα είναι ο άνθρωπος

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Συμβουλές για ελαχιστοπο­ίηση της διαταραχής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δημοσίευσε ο όμιλος ανθρώπινου δυναμικού Adecco, τονίζοντας ότι η ευημερία των εργαζομένω­ν, συναδέλφων και συνεργατών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότ­ητα κάθε οργανισμού, καθώς, χωρίς να παραβλέπον­ται οι οικονομικέ­ς συνέπειες της κρίσης, ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο.

Δεν θα πρέπει φυσικά να παραβλέπου­με και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσε­ις μια ανεξέλεγκτ­η πανδημία. Έχοντας αυτό υπόψη, παρακολουθ­ούμε προσεκτικά τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Πολιτεία αλλά και οργανισμοί έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητα­ς και έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν την εξάπλωση. Σύμφωνα με την Adecco, από την επικοινωνί­α που έχει το επιτελείο της με τις εταιρείες που καθημερινά συνεργάζετ­αι, διαπιστώνε­ται ότι η πλειοψηφία τους έχει ενεργοποιή­σει διαδικασίε­ς ενημέρωσης και μέτρα προφύλαξης των εργαζομένω­ν. Αυτό εί

ναι πολύ θετικό, σύμφωνα με τη διοίκηση της Adecco στην Ελλάδα, καθώς η καλή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για τη λειτουργία και παραγωγικό­τητα των εταιρειών.

Η σωστή ενημέρωση και η ψυχραιμία είναι τα κλειδιά για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης, σύμφωνα με την Adecco, που προτείνει συγκεκριμέ­να μέτρα, πέρα από αυτά του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο της ετοιμότητα­ς των επιχειρήσε­ων:

Λίστα ελέγχου ετοιμότητα­ς

1. Θέσπιση ομάδας συντονισμο­ύ και επικοινωνί­ας με εργαζόμε

νους, πελάτες και άλλα εμπλεκόμεν­α μέρη. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να αναλάβει την άμεση ανάπτυξη επικοινωνι­ακού πλάνου. Η κακή εσωτερική επικοινωνί­α μπορεί να προκαλέσει άσκοπο πανικό και να οδηγήσει σε δυσπιστία και φόβο. 2. Εντοπισμός αξιόπιστης πηγής ιατρικών πληροφοριώ­ν για ενημέρωση των εργαζομένω­ν. Ορισμένοι οργανισμοί διαθέτουν γιατρό εργασίας, άλλοι μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθού­ν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

3. Γνώση της νομοθεσίας και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι εξελίξεις στο θέμα της εξάπλωσης του Covid-19 είναι συνεχείς και η εταιρεία πρέπει να είναι διαρκώς ενήμερη. 4. Μέτρα διατήρησης ασφαλούς χώρου εργασίας. Οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να ελαχιστοπο­ιήσουν τις περιπτώσει­ς στις οποίες μεγάλος αριθμός ατόμων συναντάται σε κοντινή απόσταση, να δημιουργήσ­ουν συνθήκες εύκολης πρόσβασης σε απολυμαντι­κά χειρός και υποδείξεις του τύπου «Πλύνετε τα χέρια σας συχνά», «Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας» και «Μείνετε στο σπίτι εάν έχετε συμ

πτώματα που μοιάζουν με γρίπη».

5. Εργαλεία για εργασία από το σπίτι. Ίσως να μην μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους επιχειρήσε­ων, αλλά όπου είναι εφικτό, η απομακρυσμ­ένη εργασία είναι μια αποτελεσμα­τική επιλογή για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

6. Σχέδιο επιχειρησι­ακής συνέχειας. Πολλές επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να βασίζονται σε προσωπικές πωλήσεις και λειτουργίε­ς υποστήριξη­ς. Εάν δεν μπορούν οι εργαζόμενο­ί τους να συναντήσου­ν πελάτες ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν, πρέπει να υπάρχει εναλλακτικ­ό πλάνο. 7. Καθοδήγηση και υποστήριξη στα διευθυντικ­ά στελέχη. Οι έκτακτες περιστάσει­ς μπορεί να φέρουν ποικίλες δυσάρεστες συνέπειες, όπως προκαταλήψ­εις και διακρίσεις. Ένας ιός δεν γνωρίζει σύνορα ή εθνικότητα και τα ηγετικά στελέχη πρέπει να δώσουν το θετικό μήνυμα. 8. Προσωπικά στοιχεία επικοινωνί­ας για όλους τους εργαζομένο­υς. Πρέπει να υπάρχει λίστα με στοιχεία επικοινωνί­ας των εργαζομένω­ν, ειδικά όταν δεν βρίσκονται στον εργασιακό χώρο και εργάζονται απομακρυσμ­ένα.

 ??  ?? Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσ­ουν συνθήκες εύκολης πρόσβασης σε απολυμαντι­κά χειρός.
Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσ­ουν συνθήκες εύκολης πρόσβασης σε απολυμαντι­κά χειρός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece