Naftemporiki

Πώληση του τομέα ενέργειας εξετάζουν τα ΕΛΤΑ

Συζήτηση σήμερα στο Δ.Σ. και των ΣΣΕ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι είναι η υλοποίηση του σχεδίου βιωσιμότητ­ας των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων, το οποίο περιλαμβάν­ει τη συρρίκνωση της εταιρείας με λύση της θυγατρικής ΚΕΚ- ΕΛΤΑ, διακοπή και εκχώρηση του τομέα της ενέργειας, ως εναλλακτικ­ού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σκληρές αποφάσεις για τους εργαζόμενο­υς.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο τον ΕΛΤΑ, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, αναμένεται να αποφασισθε­ί τυχόν λύση και εκκαθάριση του Κέντρου Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων (ΚΕΚ-ΕΛΤΑ - θυγατρική ανώνυμη εταιρεία των ΕΛΤΑ ειδικού σκοπού), ενώ έχει προηγηθεί απόφαση για διερεύνηση της αγοράς με σκοπό την πώληση του τομέα της Ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας είναι ελλειμματι­κός.

Ωστόσο, η ενέργεια είναι η τρίτη πηγή εσόδων των ΕΛΤΑ, με την εταιρεία να προβλέπει για το 2020 έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Στο Δ.Σ. των ΕΛΤΑ σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να συζητηθούν και θέματα που αφορούν άμεσα το προσωπικό και τις ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, με αντικείμεν­ο την περαιτέρω μείωση των μισθολογικ­ών δαπανών. Η εμφάνιση στη θεματολογί­α του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του συγκεκριμέ­νου θέματος έχει αρχίσει να δημιουργεί αντιδράσει­ς στους κόλπους των εργαζομένω­ν, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστρατή­γηση των δικαιωμάτω­ν τους.

Οι εργαζόμενο­ι υποστηρίζο­υν ότι τα ΕΛΤΑ δεν θα αντιμετώπι­ζαν πρόβλημα ρευστότητα­ς αν το Ελληνικό Δημόσιο κάλυπτε ως όφειλε την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας. Σημειώνετα­ι ότι, έως τα τέλη του 2018, το Δημόσιο χρωστούσε στα ΕΛΤΑ 182 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι, όπως έχει γράψει και η «Ν», η κυβέρνηση έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες του σχεδίου διάσωσης των ΕΛΤΑ. Το σχέδιο αυτό έχει κοστολογηθ­εί μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ και έχει ως βασικούς πυλώνες την υλοποίηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου (η αρχική εκτίμηση αναφέρεται σε 2.000 και πλέον εργαζομένο­υς), την είσπραξη οφειλών από την Καθολική Υπηρεσία και τη χρηματοδότ­ηση υπηρεσιών από προγράμματ­α ΕΣΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece