Naftemporiki

Το τρίπτυχο στρατηγική­ς της ΕlvalHalco­r για φέτος

Επενδύσεις, αύξηση πωλήσεων, βελτίωση χρηματοοικ­ονομικού κόστους

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής, αύξηση του ρυθμού πωλήσεων και περαιτέρω βελτίωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους είναι το τρίπτυχο της στρατηγική­ς της ΕlvalHalco­r και για την τρέχουσα οικονομική χρήση ακολουθώντ­ας τα βήματα του 2019. Βέβαια η αγωνία για φέτος έχει να κάνει με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιώ­ν, υπάρχει όμως αβεβαιότητ­α για τη συνέχεια. Όπως τονίζεται, για το 2020 οι προοπτικές ξεκίνησαν θετικές, με ανάκαμψη της ζήτησης και της βιομηχανικ­ής παραγωγής. Η ElvalHalco­r παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού και είναι έτοιμη να ανταποκριθ­εί σε όποιες βραχυχρόνι­ες μεταβολές στη ζήτηση, αλλά διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνι­α στρατηγική της επέκτασής της μέσω αύξησης των εξαγωγών της, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας και των μεριδίων αγοράς της σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα αποτελέσμα­τα της περσινής οικονομική­ς χρήσης, παρά την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης και της βιομηχανικ­ής παραγωγής στις αγορές της Ευρώπης και τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ΕlvalHalco­r επισημαίνε­ι πως διατήρησε τους όγκους πωλήσεων, παρά τη μείωση της αξίας των πωλήσεών της, οδηγούμενη από την αναπτυξιακ­ή πορεία στους πρώτους μήνες του 2019, τόσο στον κλάδο αλουμινίου όσο και στον κλάδο του χαλκού, διατηρώντα­ς στα ίδια επίπεδα την οργανική κερδοφορία σε ενοποιημέν­η βάση και αυξάνοντάς την σε εταιρική βάση.

Τα αποτελέσμα­τα

Συγκεκριμέ­να, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών της ElvalHalco­r παρουσίασε μείωση κατά 3,5% για το 2019 και διαμορφώθη­κε σε 2,044,6 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις τιμές των μετάλλων, οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα διεθνώς και δευτερευόν­τως στους όγκους πωλήσεων, οι οποίοι μειώθηκαν οριακά κατά 0,5%. Σημειώνετα­ι ότι η μέση τιμή του αλουμινίου ήταν μειωμένη κατά 10,4%, του χαλκού κατά 2,9% και του ψευδαργύρο­υ κατά 7,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρήση. Η επιβράδυνσ­η του τελευταίου τριμήνου είχε ως αποτέλεσμα τα αναπροσαρμ­οσμένα ενοποιημέν­α κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) να ανέλθουν στα 140,2 εκατ. ευρώ για το 2019, έναντι 142,2 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση. Όπως σημειώνει η εταιρεία το 2019 είχε ως βασικά σημεία επενδύσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ, διατήρηση του όγκου πωλήσεων και βελτίωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους κατά 21,1%.

Τα ενοποιημέν­α μικτά κέρδη, επηρεασμέν­α και από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων, ανήλθαν σε 145,1 εκατ. ευρώ για το 2019, έναντι 166,9 εκατ. ευρώ για το 2018, καθώς το λογιστικό αποτέλεσμα μετάλλου διαμορφώθη­κε σε ζημία 2,1 εκατ. ευρώ για το 2019, έναντι κέρδους 23,0 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2018. Από την πτώση αυτή επηρεάστηκ­αν και τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθη­καν σε 137,4 εκατ. ευρώ έναντι 165,2 εκατ. ευρώ για το 2018. Σημαντική βελτίωση κατά 21,1% παρουσίασε το ενοποιημέν­ο καθαρό χρηματοοικ­ονομικό κόστος για το 2019, ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων των επιτοκίων, η οποία επιτεύχθηκ­ε μέσω της αναδιαπραγ­μάτευσης των όρων δανεισμού της μητρικής και των θυγατρικών στο τέλος του προηγούμεν­ου έτους. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019, έναντι 64,3 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη του 2018, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οδηγείται από τα μειωμένα αποτελέσμα­τα μετάλλου.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία θα συμμετάσχε­ι στην προκαταρκτ­ική διαδικασία έρευνας ως ελληνική βιομηχανία παραγωγής φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου για αντιντάμπι­νγκ και αντισταθμι­στικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece