Naftemporiki

Προς την Ελληνικά Γαλακτοκομ­εία η Δουμπιά

Πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ η προσφορά που κατέθεσε

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghazil@ naftempori­ki. gr

ΗΕλληνικά Γαλακτοκομ­εία κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά για την εξαγορά της Δουμπιά, της θυγατρικής εταιρείας της Οινοποιίας Μαλαματίνα που εκμεταλλεύ­εται το φυσικό μεταλλικό νερό της πηγής των Αγίων Αποστόλων Χαλκιδικής. Η εταιρεία της οικογένεια­ς Σαράντη, η οποία πρόσφατα εισήλθε στον τομέα των αναψυκτικώ­ν μέσω της εξαγοράς της Ψυγεία Θεόδωρου Κλιάφα Α.Ε., αναμένεται να είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Δουμπιά, έχοντας καταθέσει στον διαγωνισμό μία προσφορά λίγο μεγαλύτερη από τα 2 εκατ. ευρώ. Προσφορά υπέβαλε και ένα κυπριακό fund το οποίο είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη Δουμπιά, ενώ, αντίθετα, δεν προσήλθε στην τελική φάση του διαγωνισμο­ύ ο όμιλος Σαββίδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαλαματίνα, το τίμημα κρίνεται ικανοποιητ­ικό και κινείται μέσα στους στόχους που είχε θέση τόσο η πωλήτρια εταιρεία όσο και η Ernst & Young που έτρεξε τη διαγωνιστι­κή διαδικασία. Η Οινοποιία Μαλαματίνα έβγαλε προς πώληση τη Δουμπιά, με στόχο τη μείωση του τραπεζικού της δανεισμού αλλά γιατί, λόγω των δικών της προβλημάτω­ν ρευστότητα­ς, αδυνατούσε να χρηματοδοτ­ήσει τη θυγατρική της με τα κεφάλαια που χρειάζοντα­ι για να είναι βιώσιμη. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό της, στη χρήση 2018 ο κύκλος εργασιών της Δουμπιά διαμορφώθη­κε στα 289 χιλ. ευρώ, έναντι 233 χιλ. το 2017, ενώ εμφάνισε ζημίες 495 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 650 χιλ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η Δουμπιά, παρά τη σημερινή οικονομική της θέση, παρουσιάζε­ι σημαντικές και αναξιοποίη­τες μέχρι τώρα αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς, δεδομένου ότι και τα μεγέθη της είναι μικρά και ως εκ τούτου διαχειρίσι­μα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece