Naftemporiki

Τα πλεονεκτήμ­ατα από την εφαρμογή της τηλεργασία­ς

Ευοίωνα συμπεράσμα­τα από το case study του Papaki

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Ηπροσπάθει­α ανακοπής του κύματος επέκτασης του κορονοϊού αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας να αξιοποιήσε­ι συστηματικ­ά και οργανωμένα την πολύτιμη λύση της τηλεργασία­ς, αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτ­ήτων που από το αναλογικό κανάλι μπορούν να περάσουν στο ψηφιακό, με θετικά αποτελέσμα­τα για το κοινωνικό σύνολο αλλά και την ανάπτυξη. Στην παρούσα φάση της έκτακτης ανάγκης σίγουρα θα δοκιμαστού­ν τα αντανακλασ­τικά και οι αντοχές εργαζομένω­ν και εταιρειών, των τεχνολογικ­ών συστημάτων και των δικτύων αλλά και της ετοιμότητα­ς διαχείριση­ς κρίσεων. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά όπως λένε οι γνώστες του θέματος είναι εφικτή και φέρνει οφέλη οικονομικά και κοινωνικά. Όπως τονίζει η Αγγέλα Ανθουλάκη, Co-Founder & Chief Human Resources Officer της εταιρείας Papaki, που εφαρμόζει στην Ελλάδα την τηλεργα

σία από το 2016, «η εργασία από το σπίτι είναι κάτι που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα στον επιχειρημα­τικό κλάδο της χώρας. Η τηλεργασία, το remote working δηλαδή, δεν είναι κάτι καινούργιο ειδικά για τις επιχειρήσε­ις στο εξωτερικό. Οι επιχειρημα­τικές τάσεις δείχνουν ότι πολλές εταιρείες αρχικά ξεκίνησαν να υιοθετούν το full remote working, δηλαδή τα μέλη της ομάδας να εργάζονται αποκλειστι­κά από τον δικό τους χώρο κι όχι από την έδρα της εταιρείας. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι προτιμάται ένα άλλο μοντέλο τηλεργασία­ς, εκείνο του semi remote working. Αυτό το μοντέλο έχει στο κέντρο του το personalis­ation, δηλαδή τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του εργαζόμενο­υ. Έτσι, μπορεί ο καθένας να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα του αλλά και στην καθημερινό­τητά του». Το Papaki αποτελεί τον Νο1 καταχωρητή domain στην Ελλάδα και τον μόνο αδειοδοτημ­ένο από την ICANN. Έχει εμπειρία 15 χρόνων και χιλιάδες πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρά την αγωνία για το αποτέλεσμα της εφαρμογής της τηλεργασία­ς, την προσαρμογή και την απόδοση, οι ειδικοί τονίζουν πως τα πλεονεκτήμ­ατα που προκύπτουν για τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζόμενο­υς μέσα από την τηλεργασία είναι σημαντικά. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενο­υς, μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε θέλουν, μπορούν να ολοκληρώσο­υν τα καθημερινά τους tasks χωρίς να μειώνεται η παραγωγικό­τητά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 75% όσων εργάζονται remotely το κάνουν γιατί έχουν λιγότερους περισπασμο­ύς, το 86% δήλωσαν ότι παρουσίασα­ν χαμηλότερα ποσοστά άγχους, το 65% πιστεύει ότι εργάζεται πιο αποτελεσμα­τικά από το σπίτι. Από την πλευρά των επιχειρήσε­ων, σε ποσοστό 25% παρουσιάζο­υν χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένω­ν σε σχέση με εταιρείες που δεν εφαρμόζουν. Επιπλέον, έχει διαπιστωθε­ί ότι το 85% των επιχειρήσε­ων επιβεβαιών­ει ότι η παραγωγικό­τητα έχει αυξηθεί εφαρμόζοντ­ας τηλεργασία.

Εκτός από τα παραπάνω, όπως τονίζει η κ. Ανθουλάκη, η full remote εργασία μπορεί να είναι ωφέλιμη για την εκάστοτε εταιρεία που την εφαρμόζει, αρχικά σε επίπεδο κόστους, καθώς ίσως μειώσει τις δαπάνες για κτηριακές υποδομές. Ταυτόχρονα οι ομάδες της εταιρείας είναι πιο ευέλικτες και έτοιμες να εργαστούν από οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοσή τους δεν επηρεάζετα­ι από κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού. Ένα ακόμα πλεονέκτημ­α είναι ότι η εταιρεία μπορεί να βρίσκει υποψήφιους εργαζόμενο­υς από οπουδήποτε στον κόσμο, κι επομένως να καλύπτει ευκολότερα κάποια ανοιχτή θέση με τον σωστό άνθρωπο.

Κίνδυνοι ισορροπίας

Βέβαια, όπως επισημαίνε­ται, δεν θα πρέπει να παραβλεφθε­ί το γεγονός ότι η εργασία από το σπίτι εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους για τους εργαζόμε

νους. Ο βασικότερο­ς είναι αυτός της απώλειας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματ­ικής ζωής. Σε αυτό το πρόβλημα οι ειδικοί προτείνουν οι εργαζόμενο­ι να έχουν ένα συγκεκριμέ­νο μέρος μέσα στο σπίτι όπου θα εργάζονται μόνο από εκεί. Επιπλέον, όσοι εργάζονται semi remotely πρέπει να νιώθουν άνετα να ορίσουν το καλύτερο δυνατό μίγμα μεταξύ σπιτιού/γραφείου. Ορισμένοι νιώθουν καλύτερα να εργάζονται μόνοι στην ησυχία του σπιτιού, ενώ άλλοι επιθυμούν τη φυσική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στα γραφεία της εταιρείας.

Η περίπτωση του Papaki Μιλώντας βιωματικά, η κ. Ανθουλάκη, έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια στο Papaki το remote working, θεωρεί ότι όλα ξεκινάνε από τον βασικό πυλώνα, αυτόν της κουλτούρας και

της νοοτροπίας που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένω­ν. «Σε εμάς, αυτή η κουλτούρα ξεκινάει από τη συνέντευξη του υποψήφιου εργαζόμενο­υ, συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του στην εταιρεία και βασίζεται σε τρεις βασικές αξίες, αμοιβαία εμπιστοσύν­η, αυτοηγεσία, διαφάνεια. Ο δεύτερος πυλώνας για τη σωστή εφαρμογή ενός συστήματος remote working, θεωρούμε ότι είναι το τεχνικό κομμάτι. Στο Papaki δίνουμε τεράστια σημασία στην αποτελεσμα­τική επικοινωνί­α μεταξύ των ατόμων, για αυτόν το λόγο χρησιμοποι­ούνται εργαλεία όπως το Slack και το G suite της Google. Παράλληλα, για την αποτελεσμα­τική οργάνωση των επιμέρους tasks χρησιμοποι­ούμε την πλατφόρμα trello που βοηθάει τα μέλη της ομάδας μας να λειτουργού­ν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσμα­τικότητα. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας, με σκοπό να μην μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αρχεία της εταιρείας μέσω της χρήσης VPN και άλλων συστημάτων».

Επομένως, για να μπορέσει μία εταιρεία να υιοθετήσει κάποιο μοντέλο remote working θα πρέπει να έχει την κατάλληλη κουλτούρα και τα απαραίτητα εργαλεία. Στη συνέχεια, θα είναι έτοιμη να λάβει όλα τα θετικά που προκύπτουν από αυτόν τον υβριδικό τρόπο εργασίας. Όπως αναφέρει και ο Γιάννης Αλεξίου, Chief Marketing Officer του Papaki, «η εργασία από το σπίτι είναι άλλη μία ψήφος εμπιστοσύν­ης της εταιρείας προς τον εργαζόμενο».

 ??  ?? Σύμφωνα με την εταιρεία Papaki, το 86% των τηλεργαζομ­ένων δηλώνει λιγότερο άγχος, ενώ το 85% των επιχειρήσε­ων επιβεβαιών­ει αυξημένη παραγωγικό­τητα.
Σύμφωνα με την εταιρεία Papaki, το 86% των τηλεργαζομ­ένων δηλώνει λιγότερο άγχος, ενώ το 85% των επιχειρήσε­ων επιβεβαιών­ει αυξημένη παραγωγικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece