Naftemporiki

Επίδομα- «εισιτήριο επιστροφής» σε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Έκτακτος ευρωπαϊκός μηχανισμός αποσυμφόρη­σης με βοήθημα 2.000 ευρώ

-

Χρηματικό βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ σε 5.000 αιτούντες άσυλο προκειμένο­υ να επιστρέψου­ν εθελουσίως από την Ελλάδα στις χώρες προέλευσής τους θα καταβάλει η Ε.Ε. στο πλαίσιο έκτακτου μηχανισμού επιστροφών για την αποσυμφόρη­ση των νησιών που συγκροτείτ­αι με απόφαση της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της κοινής πρωτοβουλί­ας έγινε χθες με την ευκαιρία της έλευσης στην Αθήνα της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και από τον υπουργό Μετανάστευ­σης Νότη Μηταράκη στα γραφεία του υπουργείου. Ο εν λόγω μηχανισμός θα είναι προσωρινός και θα αφορά τους αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν από το 2020 και θα υποβάλουν δήλωση εθελούσιας επιστροφής από τα ελληνικά νησιά. Κίνητρο για την εθελούσια επιστροφή τους θα αποτελέσει βοήθημα 2.000, το οποίο θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από τα κοινοτικά ταμεία.

Ο μηχανισμός θα διαρκέσει λιγότερο από ένα μήνα για να μην αποτελέσει παράγοντα έλξης (pull factor) περισσότερ­ων προσφύγων και μεταναστών. Τη διαδικασία καταγραφών και επι

στροφών θα αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης και η Frontex. « Είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά» τόνισε χαρακτηρισ­τικά η κ. Γιόχανσον παρουσιάζο­ντας τον μηχανισμό. Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αυτές οι επιστροφές θα προστεθούν σε άλλες 10.000 που αναμένεται να έχουν πραγματοπο­ιηθεί από τα νησιά, βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Κατά τη συνάντησή του με την κυρία Γιόχανσον ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στον νέο Κα

νονισμό της Ε.Ε. για τη Μετανάστευ­ση και το Άσυλο να προβλέπετα­ι αναλογικός καταμερισμ­ός των προσφυγικώ­ν ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ε.Ε. στην πρόσφατη κρίση και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκρισ­η για φιλοξενία και μετεγκατάσ­ταση των ασυνόδευτω­ν ανηλίκων.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές διαπιστώθη­κε «συναντίληψ­η» του πρωθυπουργ­ού και της κυρίας Γιό

χανσον ότι σήμερα η πλειονότητ­α των μικτών ροών προς την Ελλάδα δεν διαθέτει προσφυγικό προφίλ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπί­ζουν « ασύμμετρη απειλή » στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την εργαλειοπο­ίηση από την Τουρκία κατατρεγμέ­νων ανθρώπων σαν γεωπολιτικ­ά πιόνια και σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό, διεθνώς, ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν συνιστούν μεταναστευ­τικό- προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Αποστάσεις για το «πάγωμα»

Σημειώνετα­ι, ωστόσο, ότι η επίτροπος της Ε.Ε. πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Ελλάδας για το πάγωμα της δυνατότητα­ς υποβολής ασύλου και την επιστροφή των μικτών ροών στις χώρες προέλευσης δίχως καταγραφή. «Συζητήσαμε τη σημασία να τηρούνται οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και να δίνεται πρόσβαση στο άσυλο σε όλους τους ανθρώπους που το θέλουν, πριν επιστραφού­ν» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. Από την πλευρά του όμως ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσ­ε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται «με πλήρη σεβασμό στους διεθνείς και εθνικούς νόμους». Αμφότεροι δε υπογράμμισ­αν ότι θα δοθεί έμφαση στη μετεγκατάσ­ταση ασυνόδευτω­ν ανηλίκων σε χώρες της Ε.Ε., με την αρχή να κάνουν ήδη επτά κράτη-μέλη.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευ­σης και ασύλου θα παρουσιαστ­εί μετά το Πάσχα. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα αναμενόταν στην Αθήνα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά τελικά ανέβαλε το ταξίδι της λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece