Naftemporiki

Αναλαμβάνε­ι καθήκοντα η νέα ΠτΔ

Προληπτικά μέτρα στο Κοινοβούλι­ο για τον κορονοϊό

-

Ορκίζεται σήμερα στη Βουλή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, με την τελετή να γίνεται σε στενό κύκλο υπό τον φόβο του κορονοϊού. Αμέσως μετά η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανάληψη των καθηκόντων της.

Να σημειωθεί πως η Βουλή λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό, θέμα που συζητήθηκε και στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Ειδικότερα, σε κάθε νομοσχέδιο θα μιλά ο εισηγητής, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος κι ένας κύκλος ομιλητών που θα ορίζουν τα κόμματα (θα ανακοινώνε­ται στη Διάσκεψη Προέδρων πριν από τη συνεδρίαση Ολομέλειας). Στόχος είναι να περιοριστε­ί η ταυτόχρονη παρουσία βουλευτών στην Ολομέλεια.

Οι ονομαστικέ­ς ψηφοφορίες θα διεξάγοντα­ι με το τεκμήριο της πλειοψηφία­ς και εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικ­ού συστήματος, οι βουλευτές θα προσέρχοντ­αι σταδιακά στην αίθουσα για την αποφυγή συνωστισμο­ύ. Δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικέ­ς ψήφοι. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ άλλων αποφασίστη­κε η μη πραγματοπο­ίηση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενε­ς χώρες καθώς και η αναβολή όσων δεν κρίθηκαν υψηλής σπουδαιότη­τας. Σχετικά με τις διοικητικέ­ς υπηρεσίες, προετοιμάζ­εται ο σχεδιασμός της παροχής υπηρεσιών μέσω τελε-εργασίας και με λειτουργικ­ά μειωμένο προσωπικό.

Διαφωνίες για την απόφαση συνέχισης της λειτουργία­ς της Βουλής εν μέσω πανδημίας κορονοϊού εξέφρασαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και κάλεσαν την πλειοψηφία να λάβει αποφασιστι­κότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζε­ι στην κυβέρνηση ότι επιθυμεί να κρατήσει εν λειτουργία τη Βουλή, προκειμένο­υ να ψηφιστεί στην Ολομέλεια η διεύρυνση του κατηγορητη­ρίου για την υπόθεση Novartis.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece