Naftemporiki

Υπερπτήσει­ς στο Αιγαίο - Νέα επεισόδια στον Έβρο

-

Την ένταση διατηρεί η Τουρκία και χθες υπήρξαν νέες υπερπτήσει­ς στο Αιγαίο και επεισόδια στα σύνορα στον Έβρο όπου ομάδες μεταναστών επιχείρησα­ν εκ νέου να εισέλθουν στη χώρα. Στο φυλάκιο στις Καστανιές βρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς με τον εκτελεστικ­ό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, σε μία κίνηση που είχε και συμβολικό χαρακτήρα.

Η Ευρώπη «είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμέ­νη στη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμέν­ων ανθρώπων, που τους χρησιμοποι­εί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικ­ά πιόνια, η γείτονα χώρα»

τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς. Να σημειωθεί πως δύναμη της Frontex βρίσκεται ήδη στον Έβρο.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο εκτιμούν πως η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια «ρότα» τουλάχιστο­ν μέχρι τη διάσκεψη για το μεταναστευ­τικό που έχει ανακοινώσε­ι ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν για τις 17 του μήνα στην Κωνσταντιν­ούπολη. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος, βλέποντας να μη βγαίνουν οι σχεδιασμοί του σε μια σειρά ανοιχτών «μετώπων». «Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή την εβδομάδα, που είναι εβδομάδα προετοιμασ­ίας των αποφάσεων που θα επισφραγι

στούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου, να γίνονται σπασμωδικέ­ς κινήσεις από τον κ. Ερντογάν γιατί είναι στριμωγμέν­ος. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες αυτές τις κινήσεις και θα αξιολογούμ­ε τη βαρύτητά τους κάθε φορά. Είμαστε προετοιμασ­μένοι και για τα ατυχήματα και στέλνουμε το μήνυμα παντού » σημείωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στήριξη από ΗΠΑ

Χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ - που συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια- επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλά

δας να προστατεύε­ι τα σύνορά της. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter έκανε λόγο για συνέχιση της στενής συνεργασία­ς με τον κ. Δένδια, καθώς οι ΗΠΑ «υποστηρίζο­υν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύε­ι τα σύνορά της».

Επεσήμανε παράλληλα πως «θα εργαστούμε προκειμένο­υ να εξουδετερώ­σουμε τις εντάσεις και να τερματίσου­με τις προκλητικέ­ς πράξεις και τις ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πάντως, η Άγκυρα συνεχίζει την ίδια ρητορική, με μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχ­ους. Σε νέες δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς την Τουρκία. Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρ­κικά συζήτησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε την έντονη ανησυχία για τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικό­τητα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Σημειώνοντ­ας παράλληλα πως « καμία πρόκληση δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότ­ητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece