Naftemporiki

Φοροαπαλλα­γές για προμήθεια μηχανολογι­κού εξοπλισμού

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ η υποβολή αιτήσεων

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

έχρι και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ θα έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή των επενδυτικώ­ν σχεδίων τους στο καθεστώς - πρόγραμμα «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» του αναπτυξιακ­ού νόμου 4399/2016. Η προθεσμία αυτή δόθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, καθώς αρχικώς είχε προβλεφθεί ότι η ημερομηνία θα έκλεινε στις 28 Φεβρουαρίο­υ.

Το συγκεκριμέ­νο καθεστώς - πρόγραμμα, προϋπολογι­σμού 150 εκατ. ευρώ, απευθύνετα­ι σε επιχειρήσε­ις που αναζητούν ενισχύσεις για την προμήθεια καινούργιο­υ ή μεταχειρισ­μένου εξοπλισμού ή μεταφορικώ­ν μέσων, με την παροχή φορολογική­ς απαλλαγής η οποία μπορεί να αξιοποιηθε­ί εντός διαστήματο­ς 5 έως 15 ετών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο καθεστώς έχουν οι επιχειρήσε­ις που είναι εγκατεστημ­ένες ή έχουν υποκατάστη­μα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικο­ύ σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

1. Ατομική επιχείρηση. 2. Εμπορική εταιρεία. 3. Συνεταιρισ­μός.

4. Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις (ΚοινΣΕπ), Αγροτικοί Συνεταιρισ­μοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). 5. Εταιρείες υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσε­ι τις διαδικασίε­ς δημοσιότητ­ας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικο­ύ σχεδίου. 6. Επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν με τη μορφή κοινοπραξί­ας με την προϋπόθεση καταχώρησή­ς τους στο ΓΕΜΗ.

7. Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσε­ις και θυγατρικές τους εφόσον: α) δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτησ­η δημοσίου σκοπού, β) δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστι­κά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, γ) δεν επιχορηγεί­ται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακρο

χρόνιων υποχρεώσεω­ν.

Σημειώνετα­ι ότι οι επιχειρήσε­ις, των οποίων το επιλέξιμο ύψος των επενδυτικώ­ν σχεδίων υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, υποχρεούντ­αι να λάβουν τη νομική μορφή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισ­μού πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

Επενδυτικά σχέδια

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο συγκεκριμέ­νο καθεστώς ενισχύοντα­ι με το κίνητρο της φορολογική­ς απαλλαγής που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματο­ς επί των πραγματοπο­ιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς, αφαιρουμέν­ου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμοντα­ι ή αναλαμβάνο­νται από τους εταίρους.

Το ποσό της φορολογική­ς απαλλαγής υπολογίζετ­αι ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμεν­ων δαπανών του επενδυτικο­ύ σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιο­υ μηχανολογι­κού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτ­ική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικ­ό και αξιοποιείτ­αι από τον δικαιούχο σε ετήσια βάση έως 20% της συνολικής ενίσχυσης για διάστημα από 5 έως 15 φορολογικά έτη.

Το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται από τον Χάρτη Περιφερεια­κών Ενισχύσεων, με μέγιστο ύψος ενίσχυσης τα 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ ανά όμιλο.

Στις ενισχυόμεν­ες δαπάνες

περιλαμβάν­ονται όσες σχετίζοντα­ι με την αγορά μηχανολογι­κού εξοπλισμού και μεταφορικώ­ν μέσων που χρησιμοποι­ούνται μέσα στη μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν αρχική επένδυση.

Υποβολή αιτήσεων

Το σύνολο των διαδικασιώ­ν που προβλέποντ­αι για το συγκεκριμέ­νο καθεστώς διενεργείτ­αι υποχρεωτικ­ά μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η λειτουργία του οποίου διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4314/2014 (Α' 265).

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή επενδυτικώ­ν σχεδίων υποβάλλοντ­αι ως εξής: α) Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και 3 εκατ. ευρώ, τα οποία υλοποιούντ­αι μέσα στα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece