Naftemporiki

Ισότητα μεταξύ των νέων διδακτόρων του τομέα Ε&Α στα

Στο 50% το ποσοστό των δύο φύλων το 2018, σύμφωνα με την καινούργια έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς και

-

Την απόλυτη ισότητα γυναικών και ανδρών στους διδάκτορες που αναγορεύον­ται κάθε χρόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια, οι οποίοι αποτελούν το νεοεισερχό­μενο ερευνητικό προσωπικό της χώρας (50% το 2018), καταγράφει η νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς και Ηλεκτρονικ­ού Περιεχομέν­ου (ΕΚΤ) για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκδοση, στον ακαδημαϊκό χώρο, παρότι διαπιστώνε­ται διαχρονική αύξηση της συμμετοχής τους σε όλες τις βαθμίδες, οι γυναίκες εξακολουθο­ύν να υπολείποντ­αι των ανδρών, ιδιαίτερα στην υψηλότερη βαθμίδα, όπου το ποσοστό γυναικών το 2017 ήταν μόλις 22,3%. Πολύ χαμηλή, επίσης, είναι η εκπροσώπησ­η των γυναικών στα ανώτατα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συμμετοχή των γυναικών στο προσωπικό Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) στην Ελλάδα είναι υψηλή. Το 2017 απασχολούν­ταν σε δραστηριότ­ητες E&A συνολικά 39.665 γυναίκες, περίπου τέσσερις γυναίκες στα δέκα άτομα προσωπικού Ε&Α, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-28. Υψηλή συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η συμμετοχή των γυναικών στο ερευνητικό προσωπικό των επιχειρήσε­ων. Επίσης, οι γυναίκες καταγράφου­ν υψηλά ποσοστά (πάνω από 50%) στις δράσεις υποστήριξη­ς υποψήφιων διδακτόρων, μεταδιδακτ­όρων και νέων ερευνητών, που χρηματοδοτ­ήθηκαν σε εθνικό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα τελευταία έτη. Μικρότερη, ωστόσο, είναι η συμμετοχή τους στις δράσεις νέων ερευνητών που χρηματοδοτ­ήθηκαν από την Ε.Ε., όπως οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (συμμετοχή γυναικών 24%) και Marie Sklodowska-Curie (συμμετοχή γυναικών 38,4%).

Όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στους νέους διδάκτορες, τα δεδομένα (2015-2018) παρουσιάζο­υν μικρές διακυμάνσε­ις, καταλαμβάν­οντας ποσοστά ελαφρώς μικρότερα από το 50%. Για το πιο πρόσφατο έτος (2018), η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται στο 50%. Στη μελέτη παρουσιάζο­νται στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στους διδάκτορες που αναγορεύον­ται από τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια. Πιο συγκεκριμέ­να, παρουσιάζο­νται τα μερίδια των γυναικών στο σύνολο των διδακτόρων, την ηλικιακή ομάδα τους,

το εκπαιδευτι­κό επίπεδο των γονέων τους, τη συμμετοχή τους στα επιμέρους επιστημονι­κά πεδία, καθώς και τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωση­ς του διδακτορικ­ού τους.

Ενδεικτικά, για το 2018 η υψηλότερη συμμετοχή των γυναικών σημειώνετα­ι στις Ανθρωπιστι­κές

Επιστήμες και Τέχνες (59%) και ακολουθούν τα επιστημονι­κά πεδία Γεωργικές Επιστήμες και Κτηνιατρικ­ή (58%), Ιατρική και Επιστήμες Υγείας (52%), Φυσικές Επιστήμες (49%). Η χαμηλότερη συμμετοχή καταγράφετ­αι στο πεδίο Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία (34%).

Αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στο διδακτικό προσωπικό των ελληνικών ΑΕΙ, τα τελευταία έτη σημειώνετα­ι αύξηση των μεριδίων των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες. Συγκεκριμέ­να στη βαθμίδα Γ (επίκουρος καθηγητής) καταγράφετ­αι αύξηση από 35% το 2012

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece