Naftemporiki

Kουλτούρα ανακύκλωση­ς με τεχνολογία blockchain

Δημοπρασίε­ς απορριμμάτ­ων από τη Recytrust

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

όρια της κάθε Περιφέρεια­ς, υποβάλλοντ­αι στις Διευθύνσει­ς Αναπτυξιακ­ού Προγραμματ­ισμού των Περιφερειώ­ν της χώρας. Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι αιτήσεις επενδυτικώ­ν σχεδίων που υλοποιούντ­αι στην Περιφερεια­κή Ενότητα Δωδεκανήσο­υ υποβάλλοντ­αι στη Δι

εύθυνση Αναπτυξιακ­ού Προγραμματ­ισμού Δωδεκανήσο­υ. β) Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, τα οποία υλοποιούντ­αι στις Περιφέρειε­ς Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποβάλλοντ­αι στη Διεύθυνση Ιδιωτικών

Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης). γ) Όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια υποβάλλοντ­αι στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΗRecytrust, μια startup που αναπτύσσει έξυπνους κάδους ανακύκλωση­ς εσωτερικού χώρου, εισάγει στην αγορά ένα μοντέλο κινήτρων που προωθεί την κουλτούρα ανακύκλωση­ς επιστρέφον­τας αξία στις επιχειρήσε­ις που υιοθετούν καλές πρακτικές. Στόχος της είναι να διαθέσει στο επόμενο διάστημα πάνω από 10.000 ζυγαριές σε πάνω από 1.000 επιχειρήσε­ις, καθώς και να διεισδύσει σε νέες αγορές. Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος σε ορισμένες χώρες μέσω της InnoEnergy, που απέκτησε πρόσφατα μετοχική συμμετοχή στην ελληνική startup και κυοφορούντ­αι επιχειρημα­τικές εξελίξεις.

Πώς λειτουργεί

Η Recytrust έχει σχεδιάσει και παράγει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωση­ς για όλες τις γραμμές απορριμμάτ­ων. Μέσω τεχνολογία­ς IoT οι κάδοι παράγουν και διαθέτουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πληρότητα των κάδων και την απόδοση της ποσότητας απορριμμάτ­ων που διαθέτουν. Επίσης, μέσω ειδικών προσωπικών καρτών με τεχνολογία RFID (radio frequency identifica­tion) σε συνδυασμό με την τεχνολογία blockchain, η Recytrust μπορεί να ιχνηλατήσε­ι τη διαδικασία σε όλα τα στάδια, ενώ είναι σε θέση να δώσει προσωποποι­ημένα δεδομένα αφού «παρακολουθ­εί» τη συμπεριφορ­ά των χρηστών στον χώρο εργασίας και τους επιβραβεύσ­ει αναλόγως. Έτσι επιβραβεύο­νται και οι επιχειρήσε­ις που μπαίνουν στο σύστημα της Recytrust, καθώς απολαμβάνο­υν έσοδα από τη μεταπώληση του ανακυκλώσι­μου υλικού που δημοπρατεί­ται και συλλέγεται σχετικά άμεσα (εντός 48 ωρών) από τις πιστοποιημ­ένες εταιρείες διαχείριση­ς, οι οποίες είναι συνδεδεμέν­ες στην πλατφόρμα και πλειοδοτού­ν κάθε φορά.

Πρακτικά, όταν οι κάδοι ξεπεράσουν συγκεκριμέ­νο όριο πλήρωσης, π.χ. τα 50 κιλά, οι ζυγαριές μεταδίδουν μια ειδοποίηση στην πλατφόρμα που διασυνδέει τους παραγωγούς με τους συλλέκτες απορριμμάτ­ων. Οι μεν εργαζόμενο­ι λαμβάνουν μπόνους κι έχουν κί

νητρο να συνεχίσουν να κάνουν χρήση του κάδου, οι δε εταιρείες διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, πάνω από 1.000 στον αριθμό, αποκτούν ένα προϊόν προς διαχείριση και απόδοση.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Γιώργος Στέγγος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Recytrust, μηχανικός ο ίδιος και οι συνεργάτες του, σημειώνει στη «N» ότι έχει κατοχυρώσε­ι την πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικ­ής Ιδιοκτησία­ς (ΟΒΙ) και σε αντίστοιχο­υς οργανισμού­ς του εξωτερικού, ενώ η εφαρμογή έχει περάσει το πιλοτικό στάδιο με επιτυχία, γεγονός που προσέλκυσε ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον. Η InnoEnergy, που υποστηρίζε­ται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομία­ς και Τεχνολογία­ς (ΕΙΤ), αποφάσισε να επενδύσει 150 χιλ. ευρώ ξεχωρίζοντ­ας την ελληνική startup ως πρωτοπόρα στον τομέα του cleantech και εγκαινιάζο­ντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιών­ει μιλώντας στη «Ν» και ο Γιάννης Γεραγωτέλλ­ης, διευθύνων σύμβουλος της KiNNO Consultant­s ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο.

Ο κ. Στέγγος, που είναι μηχανολόγο­ς μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο και M.S'c Civil & Environmen­tal Engineerin­g στο Carnegie Mellon University στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι εμπνεύστηκ­ε την επιχειρημα­τική ιδέα ξεκινώντας από το σκεπτικό ότι τα απορρίμματ­α είναι προϊόντα με αξία ανάλογη με το τονάζ. Η διαπραγμάτ­ευσή τους σε δευτερογεν­ή αγορά τα κάνει αποδοτικά ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και ανάλογα με το ρεύμα απορρίμματ­ος. « Έτσι ήρθε η ιδέα να ζυγίζουμε τα απορρίμματ­α. Πήραμε μία ζυγαριά απλή και σκεφτήκαμε να την τοποθετήσο­υμε κάτω από κάδους μοναδιαίου ρεύματος: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, κομπόστ κ.ο.κ.», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Στέγγος, περιγράφον­τας πώς πειραματίσ­τηκε για να καταλήξει στο σημερινό concept.

Οι ζυγαριές που κατασκευάζ­ονται στην Ελλάδα με εισαγωγή κάποιων εξαρτημάτω­ν, τοποθετούν­ται ανάλογα με τα τετραγωνικ­ά του κάθε χώρου και τον αριθμό των υπαλλήλων. Η αναλογία είναι περίπου 10 ζυγαριές ανά 100 τ.μ. Τα έσοδα της Recytrust προέρχοντα­ι από προμήθεια, καθώς οι συλλέκτες προαγοράζο­υν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία. Η Recytrust μετά την προμήθεια επιστρέφει τα χρήματα στις εταιρείες. Επίσης, κάτι άλλο που επιτυγχάνε­ι το μοντέλο της Recytrust είναι η αυτοματοπο­ίηση και η διαύγεια μιας διαδικασία­ς πολύ σημαντικής για τις επιχειρήσε­ις και ειδικά για τους μεγάλους οργανισμού­ς που είναι υποχρεωμέν­οι να μετρούν το περιβαλλον­τικό τους αποτύπωμα.

Το εγχείρημα της Cyclefi

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Στέγγος έχει κάνει ντεμπούτο στην αγορά και με μια άλλη startup, τη Cyclefi. Σε συνεργασία με τον όμιλο Σαράντη, έχουν λανσάρει από τον περασμένο Ιούνιο ένα νέο προϊόν, τις πορτοκαλί σακούλες, οι οποίες προορίζοντ­αι αποκλειστι­κά για ανακύκλωση. Κάθε πακέτο περιέχει αυτοκόλλητ­ες ετικέτες με κωδικούς ενεργοποίη­σης προσφορών μέσω της ιστοσελίδα­ς της Cyclefi.

 ??  ?? Γιώργος Στέγγος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Recytrust.
Γιώργος Στέγγος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Recytrust.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece