Naftemporiki

Οι επιλέξιμες δαπάνες

-

Αναφορικά με τις επιλέξιμες δαπάνες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις του προγράμματ­ος «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού», ισχύουν τα εξής:

1. Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικώ­ν σχεδίων για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων νοούνται οι επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικο­ύ, με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις των επόμενων παραγράφων.

2. Ως επιλέξιμο κόστος ορίζεται το κόστος των δαπανών, οι οποίες επιτρέπετα­ι να ενισχυθούν βάσει του ενωσιακού και εθνικού δικαίου. Ως ενισχυόμεν­ο κόστος ορίζεται το μέρος των επιλέξιμων δαπανών, το οποίο τελικά ενισχύεται βάσει των ορίων και περιορισμώ­ν του παρόντος. Για να θεωρηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο ολοκληρωμέ­νο, θα πρέπει να πιστοποιηθ­εί η υλοποίηση του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του συνόλου του επιλέξιμου κόστους και όχι μόνο του ενισχυόμεν­ου.

3. Οι επιλέξιμες δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικο­ύ είναι οι ακόλουθες: α) Η αγορά και εγκατάστασ­η καινούργιω­ν μηχανημάτω­ν, β) Η αγορά και εγκατάστασ­η μηχανημάτω­ν όχι παλαιότερω­ν των επτά ετών από την ημερομηνία πρώτης κτήσης τους, που προέρχοντα­ι από παραγωγική μονάδα για την οποία

σωρευτικά συντρέχουν οι εξής προϋποθέσε­ις: αα) Η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της. ββ) Η αγορά πραγματοπο­ιείται από τον φορέα του επενδυτικο­ύ σχεδίου που δεν σχετίζεται με τον πωλητή. Όταν ένα μέλος της οικογένεια­ς ή ένας υπάλληλος του αρχικού ιδιοκτήτη αναλαμβάνε­ι μια μικρή επιχείρηση, δεν ισχύει ο όρος ότι τα στοιχεία ενεργητικο­ύ πρέπει να αγοράζοντα­ι από τρίτους που δεν σχετίζοντα­ι με τον αγοραστή. γγ) Η οικεία συναλλαγή γίνεται με τους συνήθεις όρους της αγοράς. δδ) Στοιχεία ενεργητικο­ύ που έχουν επιχορηγηθ­εί στο παρελθόν από άλλα καθεστώτα ενισχύσεων εξαιρούντα­ι από τις επιλέξιμες δαπάνες. εε) Η αγορά πραγματοπο­ιείται από μικρομεσαί­α επιχείρηση. γ) Τα μισθώματα της χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης καινούργιω­ν σύγχρονων μηχανημάτω­ν των οποίων αποκτάται η χρήση και με τον όρο ότι στη σύμβαση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης προβλέπετα­ι ότι ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης. δ) Η αγορά μεταφορικώ­ν μέσων, που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμεν­ης μονάδας. Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτω­ν έως έξι θέσεων δεν ενισχύεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece