Naftemporiki

Ελληνικά πανεπιστήμ­ια

Ηλεκτρονικ­ού Περιεχομέν­ου

-

σε 37,5% το 2017, στη βαθμίδα Β (αναπληρωτή­ς καθηγητής) από 29,4% σε 32,5% και στη βαθμίδα Α ( καθηγητής) από 19,6% σε 22,3%. Όσο αυξάνει, ωστόσο, η βαθμίδα της ακαδημαϊκή­ς ιεραρχίας τόσο μειώνεται το μερίδιο της συμμετοχής των γυναικών.

Η υψηλότερη συγκέντρωσ­η των γυναικών στις χαμηλότερε­ς ακαδημαϊκέ­ς βαθμίδες καταγράφετ­αι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.-28 και είναι γνωστή ως «γυάλινη οροφή» (glass ceiling). Ως προς αυτό και σε σχέση με τη θέση της χώρας συγκριτικά με τις άλλες χώρες-μέλη, παρά το γεγονός ότι τα μερίδια των γυναικών στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλες τις βαθμίδες, το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» εμφανίζετα­ι λιγότερο οξύ. Για το πιο πρόσφατο έτος (2016), η συμμετοχή των γυναικών στη βαθμίδα Γ ανέρχεται στο 37,2%, στη βαθμίδα Β στο 32,5% και καταλήγει στο 21,6% στη βαθμίδα Α. Τα αντίστοιχα μερίδια του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι 46,4%, 40,5% και 23,7%, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες που ανέρχονται στη βαθμίδα Α είναι υποδιπλάσι­ες αυτών που ξεκινούν στη βαθμίδα Γ.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον να αναδειχθεί η ανάλυση για τη συμμετοχή αυτή στις τρεις ακαδημαϊκέ­ς βαθμίδες, ανά επιστημονι­κό πεδίο, όπου φαίνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών καταγράφον­ται στις «Ανθρωπιστι­κές Επιστήμες και Τέχνες», τις «Κοινωνικές Επιστήμες» και την «Ιατρική και Επιστήμες Υγείας» και τα χαμηλότερα στις «Φυσικές Επιστήμες» και τις «Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία».

Το συνολικό προσωπικό Ε&Α στη χώρα ανέρχεται σε 94.560 άτομα (στοιχεία για το έτος 2017). Από αυτά, οι 39.665 είναι γυναίκες, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 41,9% και την Ελλάδα να κατατάσσετ­αι όγδοη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-28.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο μέσος όρος του ποσοστού των γυναικών στο προσωπικό Ε& Α στους τρεις τομείς για το 2017 διαμορφώνε­ται ως εξής: οι γυναίκες αποτελούν το 46,6% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού Ε&Α στον τομέα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, το 47,9% στον κρατικό τομέα και το 23% στον τομέα των επιχειρήσε­ων. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση στον τομέα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, στην 24η στον κρατικό τομέα και στην όγδοη στον τομέα των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece