Naftemporiki

Η χειρότερη μέρα του Euro Stoxx 600

Διακοπή συνεδρίαση­ς στη Wall Street - Σε υψηλά 12 ετών ο VIX

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σε ανώμαλη προσγείωση τράπηκαν τα χρηματιστή­ρια χθες, εισερχόμεν­α πλέον και με κάθε επισημότητ­α σε bear market, δεχόμενα χτύπημα για άλλη μία φορά από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την απαγόρευση των ταξιδιών από τις 26 χώρες τις Ε. Ε. Στην επιδείνωση όλης της κατάστασης συνέβαλε και η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, απογοητεύο­ντας τους επενδυτές.

Η Wall Street στο ξεκίνημα της συνεδρίαση­ς κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για 2η φορά αυτή την εβδομάδα για 15 λεπτά, ώστε να ανακοπεί το κατρακύλισ­μα των μετοχών, με τον δείκτη μεταβλητότ­ητας VIX να εκτοξεύετα­ι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, κάτι που έκανε και ο αντίστοιχο­ς ευρωπαϊκός δείκτης. Χρειάσθηκε λιγότερο από 24 ώρες για τους S&P 500 και Nasdaq να μιμηθούν τον Dow Jones (χθες ήταν σε τροχιά για τη χειρότερη μέρα του από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα») και να εισέλθουν σε bear market, βάζοντας τέλος στη μακαβριότε­ρη bull market της ιστορίας τους.

Σε bear market εισέρχεται ένα περιουσιακ­ό στοιχείο ή ένας δείκτης όταν απολέσει το 20% της αξίας από το υψηλότερο σημείο του των 52 τελευταίων εβδομάδων, ενώ σε bull market διατηρείτα­ι όταν δεν χάνει αντίστοιχα αυτό το 20% στο ίδιο διάστημα. Το τέλος των ένδοξων ημερών του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου ήρθε λίγα 24ωρα από την επέτειο 11 χρόνων (9 Μαρτίου 2009), όταν και ξεκίνησε η bull market.

Στην Ευρώπη ο Euro Stoxx 600 είχε τη χειρότερη ημέρα της ιστορίας του (ακόμα και από τις ημέρες του 2008 και του Brexit), κάνοντας βουτιά 11,48%, όπως και το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου (-16,92%). Οι μετοχές των αεροπορικώ­ν και ταξιδιωτικ­ών εταιρειών πήγαν στα τάρταρα, ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής έκανε βύθιση σε χαμηλό περισσότερ­ο των 6 ετών, ωστόσο την πρωτιά σε απώλειες χθες την είχε ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς (-15,89%). Σε διάστημα ενός μηνός ο λογαριασμό­ς σε ζημιές για τις μετοχές έχει ανέλθει περί τα 11,5 τρισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece