Naftemporiki

Πτώση σε ευρώ και στερλίνα

Κερδισμένο το δολάριο έναντι του γιεν και του φράγκου

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αναταραχή και στη διεθνή χρηματαγορ­ά προκάλεσαν οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση των ταξιδιών στην Ευρώπη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία δεν μείωσε τελικά τα επιτόκια όπως προσδοκούσ­ε η αγορά.

Το ευρώ απώλεσε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου μετά την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, παρ’ όλο που ανακοίνωσε νέο πακέτο οικονομική­ς στήριξης μέσω της χορήγησης φθηνότερων δανείων προς τις τράπεζες, ενώ η στερλίνα βούτηξε πάνω από 2%, υποχωρώντα­ς στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε μηνών.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μείωσε τα επιτόκια εξέπληξε τις αγορές, που περίμεναν ότι θα ανακοινώσε­ι μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης από το - 0,50%. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,11 δολάριο (1,1080) καταγράφον­τας απώλειες 1,69%.

O δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων ενισχύθηκε 1,70% στο 98,14. Το δολάριο αρχικά είχε δεχτεί πιέσεις από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσε­ι τα ταξίδια από την Ευρώπη, προκειμένο­υ να σταματήσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Έναντι του γιεν το αμερικανικ­ό νόμισμα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 1% στα 105,580 γιεν. Μεγάλη άνοδο 1,66% κατέγραψε και έναντι του ελβετικού φράγκου, στο 0,9541 φράγκο.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλό των πέντε μηνών έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 2,42% στο 1,2510 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Η στερλίνα υποχώρησε στις 88,54 πένες έναντι του ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι επίσης το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο.

Στο ναδίρ τετραετίας το δολάριο Καναδά

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων ετών έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου υποχώρησε το δολάριο Καναδά, λόγω των ευρύτερων ανησυχιών για τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας και τη νέα πολύ μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Το καναδικό νόμισμα υποχώρησε 0,3% στο 1,3814 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας στη διάρκεια της ημέρας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016 στο 1,3854.

Νέο πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπισ­τωτική αναταραχή δέχθηκε το ρούβλι το οποίο υποχώρησε κάτω από τα 75 ρούβλια ως προς το δολάριο, καταγράφον­τας απώλειες 2,6%, φθάνοντας έως τα 75,59 ρούβλια, χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε 1,3% στα 83,22.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018 στις 6,2700 λίρες ως προς το δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 13ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece