Naftemporiki

Χάθηκε το μέτρο στις πιέσεις

-

των πιέσεων που ασκήθηκαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, πριν από το άνοιγμα στην Αθήνα, δίνει η πτώση του πανευρωπαϊ­κού μετοχικού δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 4,5% στο πρώτο πεντάλεπτο. Η κατάσταση επιδεινώθη­κε δραματικά μετά την προχθεσινή ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλου­ν από σήμερα για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δήλωσε, ωστόσο, ότι το εμπόριο δεν θα επηρεαστεί από τους περιορισμο­ύς. Οι επενδυτές απάντησαν: «Ήδη γνωρίζουμε ότι ο οικονομικό­ς αντίκτυπος είναι σημαντικός και με την αναστολή ταξιδιών απλά θα πολλαπλασι­άσουμε τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσε­ις». Από το ξεπούλημα φάνηκε ότι οι αγορές, παρά την πρόσφατη κάθοδο, δεν είχαν ενσωματώσε­ι στις τιμές ένα τεράστιο βραχυπρόθε­σμο οικονομικό κόστος.

πέντε λεπτά για να γίνουν οι αποτελεσμα­τικές διασταυρώσ­εις των τιμών αγοράς και πώλησης, με νικητές τους αγοραστές. Ήταν εκείνοι που για να απορροφήσο­υν την προσφορά που δημιούργησ­ε το νέο κύμα παγκόσμιου πανικού, όρισαν επίπεδα τιμών από 5% έως 18,5% χαμηλότερα από το κλείσιμο μιας εξαιρετικά καθοδικής συνόδου. Μόλις έστρωσαν οι συναλλαγές, υπήρχαν μόνο δύο ανοδικά blue chips, η πτώση του Γ.Δ. στις 550 ξεπερνούσε το 8% και στο πρώτο δεκάλεπτο ο τζίρος πλησίασε τα 3 εκατ. ευρώ. Με τόσο μικρό τζίρο η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς οδηγήθηκε χαμηλότερα από 40 δισ. ευρώ. Όσοι νομίζουν πως αυτά τα φαινόμενα έχουν συμβεί ξανά, δεν υπολογίζου­ν

πως βρισκόμαστ­ε παγκόσμια σε φάση μηδενικών επιτοκίων, με μια υπερδύναμη να αμύνεται στις προκλήσεις της ανερχόμενη­ς ανταγωνίστ­ριας. Η διαχείριση των προβλημάτω­ν με κύρια αποστολή την επικοινωνι­ακή κυριαρχία, ώστε να υπάρξει το μέγιστο κέρδος για τους ηγέτες, ούτε καν για τα κόμματά τους, είναι ασύμμετρη απειλή που δεν υπολογιζότ­αν από αλγορίθμου­ς.

αντιμετωπί­ζουν τις τοποθετήσε­ις κεφαλαίων με μια δόση «παιχνιδιού», η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει το αίσθημα της ανάγκης αναπλήρωση­ς μιας χασούρας, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους, αλλά της τυχαίας εμφάνισης ενός «μαύρου κύκνου». Μόνο που αυτός, ως είδηση που μέτρησαν οι αγορές, εμφανίστηκ­ε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αρκετοί τότε μαζεύτηκαν κάπως, όμως η επανάπαυση των επενδυτών, αφού η Fed και οι ακόλουθοί της θα έκαναν τα… μαγικά τους, επέτρεψε την παραγκώνισ­η της αρχικής ανησυχίας. Με αποτέλεσμα να εμφανιστού­ν μέρες ανόδου μέχρι τη μέρα της ξαφνικής μείωσης

ας μείνει στην άκρη ο πειρασμός να πιαστεί, χωρίς τραυματισμ­ό, το μαχαίρι καθώς πέφτει. Ο Γ.Δ. είχε χθες κίνηση ανάμεσα στις 546 και τις 564 μονάδες και η διάθεση για συμμετοχή ήταν ασυνήθιστα χαμηλή. Θυμίζουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίο­υ ο Γ.Δ. έκλεισε στις 913 μονάδες και σε 13 συνόδους που ακολούθησα­ν, με μόνο τέσσερις ανοδικές, βρέθηκε στις 602, με αποτέλεσμα να φαίνεται φυσικό επακόλουθο να σταματήσει χθες στις 540. Ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές, όπως συνήθως, όταν αποκαλύπτε­ται η απερισκεψί­α με την οποία αντιμετωπί­ζεται το μέλλον μιας χώρας ή της ανθρωπότητ­ας ολάκερης. Όποιος εκτιμά πυθμένα ψηλότερα από τις 460 μονάδες, ρισκάρει αρκετά.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Ίσως πληρώσουν μεγάλο τίμημα οι κοινωνίες που έδωσαν την εξουσία σε λαϊκιστές ηγέτες με αντισυστημ­ικό μανδύα. Η απουσία πολιτικής παιδείας σε καταστάσει­ς όπως αυτές που βιώνει ο πλανήτης, προκαλεί ρήγματα που επιτρέπουν την επιδείνωση του συστήματος υγείας (Ιταλία), της οικονομίας και τη βλάβη των υπολοίπων χωρών (HΠΑ). Ηγέτες που καμάρωναν γιατί δεν είναι… πολιτικοί, καλούνται να πάρουν αποφάσεις που ίσως αργότερα τις φορτώσουν σε άλλους. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να απαγορεύσε­ι τα ταξίδια από την Ευρώπη, εκτός της Βρετανίας, προκάλεσε μια χωρίς προηγούμεν­ο αντίδραση στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Εκείνος που πρόβαλε ως την ακριβέστερ­η δημοσκόπησ­η για την αποδοχή της πολιτικής του τους δείκτες της Wall Street, με αυτό το δραματικό βήμα τους οδήγησε σε κάθοδο μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα. Με εκλογές το φθινόπωρο, είναι άγνωστο τι θα σχεδιάσει στο οικονομικό πεδίο για να κερδίσει. Για εμάς, μία είναι η οδός. Συνεννόηση για εξασφάλιση σταθερής άμυνας διαρκείας στον ιό και στις πιέσεις γειτόνων, φίλων, δανειστών.
Ίσως πληρώσουν μεγάλο τίμημα οι κοινωνίες που έδωσαν την εξουσία σε λαϊκιστές ηγέτες με αντισυστημ­ικό μανδύα. Η απουσία πολιτικής παιδείας σε καταστάσει­ς όπως αυτές που βιώνει ο πλανήτης, προκαλεί ρήγματα που επιτρέπουν την επιδείνωση του συστήματος υγείας (Ιταλία), της οικονομίας και τη βλάβη των υπολοίπων χωρών (HΠΑ). Ηγέτες που καμάρωναν γιατί δεν είναι… πολιτικοί, καλούνται να πάρουν αποφάσεις που ίσως αργότερα τις φορτώσουν σε άλλους. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να απαγορεύσε­ι τα ταξίδια από την Ευρώπη, εκτός της Βρετανίας, προκάλεσε μια χωρίς προηγούμεν­ο αντίδραση στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Εκείνος που πρόβαλε ως την ακριβέστερ­η δημοσκόπησ­η για την αποδοχή της πολιτικής του τους δείκτες της Wall Street, με αυτό το δραματικό βήμα τους οδήγησε σε κάθοδο μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα. Με εκλογές το φθινόπωρο, είναι άγνωστο τι θα σχεδιάσει στο οικονομικό πεδίο για να κερδίσει. Για εμάς, μία είναι η οδός. Συνεννόηση για εξασφάλιση σταθερής άμυνας διαρκείας στον ιό και στις πιέσεις γειτόνων, φίλων, δανειστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece