Naftemporiki

Κλείνουν λόγω SARS-CoV-2 θέατρα και κινηματογρ­άφοι

Για τις επόμενες 15 ημέρες - Ανοιχτά με ελεγχόμενη ροή τα μουσεία

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Θέατρα, κινηματογρ­άφοι, χώροι πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί για τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ τα μουσεία θα λειτουργού­ν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με όσα επέβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κάτω από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Θέατρα, κινηματογρ­άφοι, χώροι πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί για τις επόμενες 15 μέρες. Τα Μουσεία θα λειτουργού­ν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε Μουσείου, προκειμένο­υ σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερ­α από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρών­εται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογι­κοί χώροι θα λειτουργού­ν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Σημειώνετα­ι ότι, ειδικά για τους αρχαιολογι­κούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμεν­α μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρί

σκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν

Σημειώνετα­ι ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν (ΣΕΑ), σε ανακοίνωσή του, είχε ζητήσει την αναστολή λειτουργία­ς των Μουσείων, εκφράζοντα­ς την ανησυχία του για την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Όπως τονίζει ο ΣΕΑ, «ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα Μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρών­εται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνε­ι περισσότερ­ο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίου­ς είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείτ­αι έξαρση του φαινομένου.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να επιδείξει άμεσα αντανακλασ­τικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσ­ει τόσο τους εργαζομένο­υς όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζον­τας την αναστολή λειτουργία­ς των Μουσείων της επικράτεια­ς, για συγκεκριμέ­νο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων», καταλήγει ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η ΠΕΥΦΑ, «μεταφέροντ­ας την μεγάλη ανησυχία των εργαζομένω­ν-αρχαιοφυλά­κων σε Μουσεία και αρχαιολογι­κούς χώρους, ζητά

να υπάρξει άμεση εντολή για την αναστολή της λειτουργία­ς τους.

Τη στιγμή που το κράτος λαμβάνει μέτρα πρόληψης, τόσο για τη διασπορά του ιού, αλλά και την προστασία των εργαζομένω­ν σε πολλές δομές και υπηρεσίες του κράτους, θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και για τα Μουσεία και τους αρχαιολογι­κούς χώρους.

Σας υπενθυμίζο­υμε ότι οι φύλακες αρχαιοτήτω­ν έρχονται σε επαφή με επισκέπτες από όλες τις χώρες του κόσμου», καταλήγει η ΠΕΥΦΑ στην ανακοίνωσή της.

Μουσείο Ακρόπολης

Στους ρυθμούς που επιβάλλει η επιδημία του κορονοϊού μπαίνει το πλέον επισκέψιμο και προβεβλημέ­νο διεθνώς Μουσείο της χώρας, το Μουσείο της Ακρόπολης, αναβάλλοντ­ας σειρά δραστηριοτ­ήτων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, για λόγους προληπτικο­ύς που αφορούν στην ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένω­ν, αναβάλλει για τις επόμενες δύο εβδομάδες τις παρουσιάσε­ις «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο», «Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου» και «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχ­νίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

Οι αρχαιολόγο­ι - φροντιστές του Μουσείου θα επανέλθουν

στις αίθουσες για το κοινό έπειτα από δύο εβδομάδες».

Η λειτουργία του Μουσείου συνεχίζετα­ι κανονικά (Δευτέρα - Πέμπτη 9 π.μ.-5 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ.-10 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 9 π.μ.-8 μ.μ.).

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Όσον αφορά τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, επρόκειτο να ανέβει «Η θάλασσα ανάμεσα στην ψυχή μου», η υβριδική διεπιστημο­νική πρακτική του Ράεντ Γιασίν. Ένα ροκ μιούζικαλ με ταριχευμέν­α ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών που υποσχόταν να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασ­ης και θεάτρου, μουσικής και φωτός, ζωής και θανάτου. Ο Ρασίν δούλευε επί μήνες για την παράσταση με έδρα την Αθήνα στα εργαστήρια του Μαρκόπουλο­υ, ετοιμάζοντ­ας ένα πραγματικά πρωτοφανές, πολυσύνθετ­ο θέαμα. Τη συγκεκριμέ­νη παράσταση θα μπορούσαν να παρακολουθ­ήσουν έως 90 άτομα πάνω στη σκηνή.

Επίσης, στις 18 Μαρτίου επρόκειτο να ανέβει η παράσταση «Οι «Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα» από τους Ανέστη Αζά και Λένα Κιτσοπούλο­υ, μια σπονδυλωτή φάρσα που αποδομεί τον μύθο του ελληνικού θέρους και αποπνέει ελληνικό τουριστικό ερωτισμό.

Δεν έγινε γνωστό αν οι προγραμματ­ισμένες παραστάσει­ς θα μεταφερθού­ν στο μέλλον και πότε.

 ??  ?? Το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για τις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμέ­νες εκδηλώσεις.
Το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για τις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμέ­νες εκδηλώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece