Naftemporiki

Στον δρόμο για το Τόκιο από χθες η ολυμπιακή φλόγα

Χωρίς την παρουσία θεατών, για δεύτερη φορά στα χρονικά, η τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

-

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και του ολυμπιακού κινήματος πραγματοπο­ιήθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία η αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες « Τόκιο 2020 » . Φέτος συμπληρώθη­καν 84 χρόνια από την πρώτη τελετή αφής, καθώς για πρώτη φορά η φλόγα άναψε το 1936, για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Βερολίνου. Είναι, όμως, μόλις η δεύτερη φορά μετά το 1984 και τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λος Άντζελες που η τελετή πραγματοπο­ιήθηκε χωρίς την παρουσία θεατών.

Το ιερό φως του ολυμπισμού

παραδόθηκε από τα χέρια της πρωθιέρεια­ς Ξανθής Γεωργίου στην πρώτη λαμπαδηδρό­μο, την παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια και χρυσή ολυμπιονίκ­η της σκοποβολής Άννα Κορακάκη, η οποία την παρέδωσε με τη σειρά της συμβολικά στη Γιαπωνέζα Μιζούκι Νογκούτσι, χρυσή ολυμπιονίκ­η του μαραθωνίου το 2004 στην Αθήνα, στο ύψος του μνημείου του Πιερ Ντε Κουμπερτέν. «Τα συναισθήμα­τα ήταν απερίγραπτ­α. Ήταν μια μοναδική στιγμή, θα τη θυμάμαι για πάντα. Εύχομαι όλοι οι αθλητές να το ζήσουν αυτό. Στα αγωνιστικά, σαφώς και στοχεύω και πάλι στην κατάκτηση μεταλλίων στο Τόκιο και γι' αυτό άλλωστε δουλεύουμε»,

δήλωσε η Κορακάκη. Τρίτος λαμπαδηδρό­μος ήταν ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και τέταρτη η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Μαζί με τον κ. Παυλόπουλο, στην τελευταία επίσημη παρουσία του σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση με την ιδιότητα του πρώτου πολίτη της χώρας, την τελετή αφής παρακολούθ­ησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στελέχη της ιαπωνικής αντιπροσωπ­είας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του προέδρου της οργανωτική­ς επιτροπής «Τόκιο 2020» Τοσιάκι Έντο, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένο­ς, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπου­λος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμ

πιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος.

Η φλόγα άναψε στον Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της πρωθιέρεια­ς Ξανθής Γεωργίου, με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, υπό καλές καιρικές συνθήκες και την παρουσία μόλις 100 προσκεκλημ­ένων από τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή «Τόκιο 2020», αλλά χωρίς θεατές εντός σταδίου, παρά μόνο εκπροσώπων των μέσω ενημέρωσης και κυρίως από την Ιαπωνία. Ακολούθησε το χορευτικό μέρος της τελετής, που έχει εμπνευστεί η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο εκτέλεσαν οι ιέρειες.

 ??  ?? Η πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου παραδίδει την ολυμπιακή φλόγα στην πρώτη λαμπαδηδρό­μο Άννα Κορακάκη (αριστερά).
Η πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου παραδίδει την ολυμπιακή φλόγα στην πρώτη λαμπαδηδρό­μο Άννα Κορακάκη (αριστερά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece