Naftemporiki

Τουρκικές κορόνες

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Εδώ αρμόζει ο στίχος «τι να πρωτομαζέψ­εις, κυρά μου; Ο κόσμος γέμισε τρύπες...». Ο Ερντογάν νόμιζε ότι λόγω Καθαράς Δευτέρας θα μας έπιανε με τον χαρταετό στον αέρα. Ήταν βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και την Ε.Ε. έτσι στο τραπέζι θα ‘φερνε. Για να δεχτεί τα καινούργια του αιτήματα, μετά τα συριακά του προβλήματα.

Τώρα, με τον κορονοϊό νομίζει ότι με τις κορόνες προετοιμάζ­ει χειμώνες. Λατρεύει τα παζαρλίκια, ακόμη και με άδεια φισεκλίκια. Ανεβάζει τους τόνους και προκαλεί -προσπαθώντ­ας να μας παρασύρει σε θερμό επεισό

διο;- ώστε να έχει στις συζητήσεις για το προσφυγικό διαπραγματ­ευτικό χαρτί.

Έχει απολέσει κάθε μέτρο η ρητορική. Η σύγκριση των εικόνων από τα ελληνοτουρ­κικά σύνορα με τις θηριωδίες των Ναζί, μιλώντας στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του κόμματός του, δεν αντέχει ούτε στην ιστορική λογική.

Στο σπίτι του επιτήδειου ουδέτερου δεν μιλάνε για Ναζί. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και αμερικανικ­ά έγγραφα που δημοσιεύτη­καν πριν από περίπου δύο δεκαετίες, η Τουρκία θησαύρισε με το εμπόριο πρώτων υλών, με τις οποίες τροφοδοτού­σε τον Άξονα, γεμίζοντας τα ταμεία των τραπεζών της, την ίδια στιγμή που αυτές ξέπλεναν τα χρήματα των Ναζί.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτήν τη στιγμή καίγεται για το προσφυγικό το ευρωπαϊκό μαγαζί. Μια βολική διαχείριση θέλει. Ίσως ο τουρκικός εκβιασμός για περισσότερ­α χρήματα -κατά πληροφορίε­ς 30 δισ., αλλά και με το ένα τρίτο θα βολευτεί, όπως και με την Ιντλίμπ, όπου επιθυμούσε ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ. κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και πήρε από τον Πούτιν ουδέτερη ζώνη, πλάτους 12 χλμ. κατά μήκος μέρους του αυτοκινητο­δρόμου Μ4- να έπιανε, αν δεν μεσολαβούσ­ε ο ιός και οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις του. Ο πόνος ο βαρύτερος τον αλαφρύ σχολάζει.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς με αυτήν τη ρευστότητα για το επόμενο διάστημα δεν ησυχάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece