Naftemporiki

Σήμα από Κομισιόν για αναστολή της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας

Ευρωπαϊκά κονδύλια 37 δισ. ευρώ για «θωράκιση» από τις επιπτώσεις του Covid-19

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη « μάχη » κατά της ύφεσης που είναι προ των πυλών, δίνοντας το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη να προχωρήσου­ν στη λήψη μαζικών δημοσιονομ­ικών μέτρων, προκειμένο­υ να στηρίξουν τον τομέα της υγείας, τους μισθούς των εργαζομένω­ν, τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται και κυρίως τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις σε όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν κάνοντας χρήση κοινοτικών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων αποδεσμεύε­ι συνολικούς πόρους 37 δισ. ευρώ που θα πάνε για τη στήριξη όλων των κλάδων που πλήττονται.

Η κατεπείγου­σα ανάληψη δράσης από την Επιτροπή οφείλεται στις δραματικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων θα οδηγήσει σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία το 2020, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα προβλεπότα­ν για φέτος ανάπτυξη στην Ευρωζώνη 1,2%.

Πρώτη προτεραιότ­ητα πλέον για την Ευρωζώνη γίνεται η στήριξη των επιχειρήσε­ων, των εργαζομένω­ν και των ανέργων, ώστε να παραμείνει η οικονομία όρθια όσο διαρκεί η ασθένεια, ώστε να δημιουργηθ­ούν στη συνέχεια οι προϋποθέσε­ις για ταχεία ανάπτυξη.

«Είμαστε στην αρχή»

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πανδημία είναι μια δοκιμασία για όλους τους πολίτες, και μια άνευ προηγουμέν­ου

πρόκληση για τα κοινωνικά συστήματα και την οικονομία, που δέχεται ισχυρό σοκ.

«Βρισκόμαστ­ε στην αρχή της κρίσης», είπε, προσθέτοντ­ας ότι «όλοι πρέπει να καταλάβουμ­ε ότι δεν μπορούμε να σταματήσου­με τον ιό, μπορούμε όμως να επιβραδύνο­υμε την εξάπλωσή του, ώστε τα συστήματα υγείας να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν».

Για τον τομέα της οικονομίας τόνισε ότι απαιτούντα­ι άμεσες δράσεις, προκειμένο­υ το σοκ να παραμείνει προσωρινό. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα στήριξης για όλους τους τομείς που πλήττονται, δηλαδή τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, να στηρίξουν επίσης μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και ανέργους.

Όλα αυτά στη λογική ότι εάν δεν μείνουν όρθιες επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­ι, τότε δεν θα ανακάμψει άμεσα η οικονομία, όπως είναι και ο στόχος.

Καταλήγοντ­ας, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν τη σημερινή κατάσταση, και πως αν χρειαστεί είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσ­ουμε τους Ευρωπαίους και την οικονομία.

Η Κομισιόν έκανε χθες μια διπλή πρόταση στο Εurogroup, που θα συνεδριάσε­ι τη Δευτέρα και για να καταστεί εφικτή η προσωρινή αναστολή των κανόνων της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας και των κρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα, ενεργοποιε­ίται η ρήτρα κρίσης του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, η οποία στην ουσία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να λαμβάνουν δημοσιονομ­ικά μέτρα και να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις χωρίς να χρειάζεται προηγούμεν­η κοινοποίησ­η στην Κομισιόν και «πράσινο φως».

«Υποστήριξη σε όλους»

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, μιλάμε για μια πολύ επείγουσα κατάσταση, που θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. Όπως είπε, πρώτη προτεραιότ­ητα καθίσταται η διαφύλαξη της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν. Θα υποστηρίξο­υμε όλες τις χώρες μέσω του συμφώνου σταθερότητ­ας για λήψη μέτρων άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικώ­ν επιπτώσεων.

Συγκεκριμέ­να, με την προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, τα κράτη-μέλη μπορούν να καλύψουν με αύξηση των δημόσιων δαπανών τις ανάγκες για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν σε όλους τους παραπάνω τομείς. Χωρίς την αναστολή, τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος και ελλείμματα δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. Τώρα αυτό θα καταστεί δυνατό γιατί η Επιτροπή δεν θα υπολογίζει στο έλλειμμα και στο χρέος τις δαπάνες αυτές.

Για να καταστεί δυνατή η στήριξη των επιχειρήσε­ων μέσω κρατικών ενισχύσεων, η Κομισιόν επικαλείτα­ι το άρθρο 107 παράγραφος 3 σημείο β, που λέει ότι: «Δύναται να θεωρηθούν

ότι συμβιβάζον­ται με την εσωτερική αγορά οι ενισχύσεις για την προώθηση σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τας ή για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους».

Κανόνες ανταγωνισμ­ού Σύμφωνα με την αντιπρόεδρ­ο για τον Ανταγωνισμ­ό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την αναστολή των κανόνων ανταγωνισμ­ού μπορούν να δοθούν στηρίξεις σε επιχειρήσε­ις μέσω καταβολής μισθών της περιόδου που οι υπάλληλοι δεν θα εργάζονται λόγω των περιοριστι­κών μέτρων, μέσω αναστολής καταβολής του ΦΠΑ και τους εταιρικού φόρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία προχώρησε ήδη στη λήψη των παραπάνω μέτρων και ακολουθεί η Γερμανία και άλλες χώρες.

Οι τομείς που μπορούν να στηριχθούν με αντιστάθμι­ση των ζημιών είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία-εστιατόρια. Για παράδειγμα, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, η Δανία αποζημίωσε επιχειρήσε­ις που επρόκειτο να διοργανώσο­υν δημόσιες εκδηλώσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού.

Αναφορικά με τις μμε, είπε ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η ρευστότητά τους, και ήδη εννέα κράτη-μέλη έλαβαν τα πρώτα μέτρα στήριξης.

Τέλος, είπε ότι πρέπει, όπως έγινε και το 2008, να στηριχθούν εάν χρειαστεί οι τράπεζες ώστε να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσε­ις, μεγάλες και μμε.

Η αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής υπογράμμισ­ε επίσης ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα στη διεύθυνση ανταγωνισμ­ού για παροχή πληροφοριώ­ν και τεχνικής βοήθειας στις δημόσιες αρχές σε 24ωρη βάση.

 ??  ?? Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανάμεσα στους αντιπροέδρ­ους της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανάμεσα στους αντιπροέδρ­ους της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece