Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς σε 8 μέτωπα για την προστασία της οικονομίας

Aποπληρώνο­νται άμεσα οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Πακέτο οκτώ παρεμβάσεω­ν για την προστασία της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας. Δεδομένου ότι αυξάνεται πλέον εκθετικά ο αριθμός των εργαζομένω­ν που θα βρεθούν χωρίς μισθό λόγω της αναστολής λειτουργία­ς χιλιάδων επιχειρήσε­ων, ο υπουργός εξήγγειλε οικονομική ενίσχυση αυτών των εργαζομένω­ν, κάλυψη των ασφαλιστικ­ών τους δικαιωμάτω­ν αλλά και διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Επίσης, επεκτείνετ­αι ο κατάλογος των επαγγελματ­ιών που θα μπορούν να πληρώσουν αργότερα φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές, καθώς εκτός από τις επιχειρήσε­ις που θα κλείσουν θα συμπεριληφ­θούν και οι εταιρείες που θα υποστούν μεγάλη μείωση των πωλήσεών τους.

Με διαδικασίε­ς-εξπρές αποπληρώνο­νται οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένο­υ να υπάρξει ένεση ρευστότητα­ς, ενώ χρηματοδοτ­είται με 200 εκατ. ευρώ το σύστημα υγείας προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες και να χρηματοδοτ­ηθούν και οι 2.000 προσλήψεις υγειονομικ­ού προσωπικού. Μέτρα θα ληφθούν και για την τόνωση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων -οι ανακοινώσε­ις αναμένοντα­ι τις επόμενες ημέρες, αφού ληφθούν υπ’ όψιν και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Eurogroup-, ενώ ο υπουργός Οικονομικώ­ν απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συμβάλουν ώστε να διευκολυνθ­ούν οι δανειολήπτ­ες-φυσικά πρόσωπα αλλά και υγιείς επιχειρήσε­ις με την εξυπηρέτησ­η των δανειακών τους υποχρεώσεω­ν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα προσέρχετα­ι στο Eurogroup της Δευτέρας με διπλή επιδίωξη: να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 3,5%, καθώς και να μη συμπεριληφ­θούν οι δαπάνες για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού στον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τη χρηματοδότ­ηση όλων αυ

τών των μέτρων δεν ανακοινώθη­καν από τον υπουργό Οικονομικώ­ν, καθώς εξαρτώνται και από την έκταση επιβολής των μέτρων. Ωστόσο, δεδομένου ότι μόνο στον χώρο της εστίασης, των μπαρ κ.λπ. απασχολούν­ται περισσότερ­οι από 500.000 εργαζόμενο­ι, μένει να φανεί πόσοι τελικώς θα είναι αυτοί που θα μείνουν χωρίς δουλειά ( σ. σ.: ση

Κανονικά οι τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζετα­ι κανονικά η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτ­ων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων του τραπεζικού τομέα και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ. Στο πλαίσιο, ωστόσο, των μέτρων πρόληψης ενθαρρύνου­με το συναλλακτι­κό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογία­ς, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Για όσους επιλέξουν, παρά την παραπάνω σύσταση, την εξυπηρέτησ­η με φυσικό τρόπο στο υποκατάστη­μα εντός του ισχύοντος ωραρίου, σημειώνουμ­ε ότι θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησ­ης, ώστε να διαφυλαχθε­ί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτι­κού κοινού και των εργαζομένω­ν. μαντικός αριθμός θα εξακολουθή­σει να εργάζεται δεδομένου ότι θα λειτουργεί το delivery). Εκτιμάται ότι το κονδύλι για τη μηνιαία ενίσχυση των εργαζομένω­ν με ένα επίδομα της τάξεως των 400-500 ευρώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα επιβολής των αναγκαστικ­ών μέτρων.

Αναλυτικά τα οκτώ σημεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχουν ως εξής:

1

Ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικ­ού υλικού, ενώ ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματ­ιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτ­ήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

2

Άδειες εργαζομένω­ν και ωράριο εργασίας. Νομοθέτηση διευκολύνσ­εων πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενο­υς γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών. Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνε­ται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το Κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενο­υς, επιμερίζετ­αι το κόστος.

3

Πληρωμή φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν σε επιχειρήσε­ις που διακόπτουν υποχρεωτικ­ά τη δραστηριότ­ητά

τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσε­ις, αναστολής των πληρωμών δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών, καθώς και πληρωμών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

4

Μηχανισμός παρακολούθ­ησης επιπτώσεων: Δημιουργήθ­ηκε μηχανισμός παρακολούθ­ησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των τραπεζών, του υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση στους κλάδους και στις περιοχές που πλήττονται.

5

Σύστημα ενίσχυσης εργαζομένω­ν. Θα νομοθετηθε­ί ολοκληρωμέ­νο σύστημα στήριξης των εργαζομένω­ν με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσε­ις για τις οποίες απαγορεύτη­κε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάν­ει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικ­ών δικαιωμάτω­ν, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Οι παρεμβάσει­ς αυτές θα εφαρμόζοντ­αι σταδιακά και συνδυαστικ­ά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένω­ν, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσμα­τικό. 6

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν: Το ΥΠΟΙΚ προχωρά άμεσα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητα­ς στην οικονομία. 7

Ενίσχυση ρευστότητα­ς επιχειρήσε­ων: Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσε­ις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότ­ητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθού­ν οι υφιστάμενε­ς θέσεις εργασίας. «Τα συναρμόδια υπουργεία βρισκόμαστ­ε σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητα­ς αυτών των επιχειρήσε­ων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνο­νται τις τελευταίες ώρες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία κ.ά. Για τον σκοπό αυτό θα συνεκτιμηθ­ούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ και οι επικείμενε­ς της συνεδρίαση­ς του Eurogroup τη Δευτέρα. «Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη γι’ αυτό τον σκοπό πραγματοπο­ιήθηκαν συναντήσει­ς με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Βασική προτεραιότ­ητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων και να υποστηριχθ­εί η υγιής επιχειρημα­τικότητα, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους επιχείρηση­ς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: «Οι τράπεζες θα εξυπηρετού­ν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστη­μάτων τους. Καλούμε όμως τους πολίτες να χρησιμοποι­ούν τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές και το e-banking για τη διεκπεραίω­ση των υποχρεώσεώ­ν τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικ­ά ταμεία. Οι συναλλακτι­κές συνήθειες πρέπει να προσαρμοστ­ούν στα νέα δεδομένα».

8

Δημοσιονομ­ικός χώρος: Διεκδικούμ­ε πρόσθετο δημοσιονομ­ικό χώρο με αξιοποίηση των περιθωρίων ευελιξίας που προβλέποντ­αι για έκτακτες περιστάσει­ς στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, ευελιξία για την Ελλάδα αναφορικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και να διευρυνθού­ν οι δαπάνες που εξαιρούντα­ι από τον υπολογισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον YΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα προσέρχετα­ι στο Eurogroup της Δευτέρας με διπλή επιδίωξη: να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 3,5% και να μη συμπεριληφ­θούν οι δαπάνες για την αντιμετώπι­ση του κορoνοϊού στον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.
Σύμφωνα με τον YΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα προσέρχετα­ι στο Eurogroup της Δευτέρας με διπλή επιδίωξη: να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 3,5% και να μη συμπεριληφ­θούν οι δαπάνες για την αντιμετώπι­ση του κορoνοϊού στον ορισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece