Naftemporiki

Άλλα 8,835 δισ. «υπέκυψαν» στον φονικό SARS-Cov-2

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@ naftempori­ki. gr

Ο πανικός ήταν διάχυτος στην πιο εφιαλτική χρηματιστη­ριακή εβδομάδα του 2020 και ενώ η κυβέρνηση τώρα λαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην καθημερινό­τητα των πολιτών για την αντιμετώπι­ση του φονικού Covid19. Στη δεύτερη χρηματιστη­ριακή εβδομάδα του Μαρτίου το Χ.Α. έχασε 8,835 δισ. ευρώ από την αξία του, που διολίσθησε στα 40,165 δισ. ευρώ. Η εβδομαδιαί­α πτώση του γενικού δείκτη έφθασε το - 19,49%. Ο γενικός δείκτης έχει επιστρέψει 55 μήνες πίσω, στα επίπεδα της συνεδρίαση­ς της 2ας Αυγούστου 2016. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να συγκρατήσε­ι τα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη (5,67%) και έκλεισε με κέρδη 2,49%, στις 551,97 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 80,94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνη­μένων συναλλαγών έφθασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς μετοχών οφείλεται στο γεγονός ότι αναλυτές και επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσ­ουν τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσμα­τα των εταιρειών το 2020. Η τεχνική ανάλυση σε αγορές ακραίου πανικού (όπως η τωρινή) δεν βοηθά ιδιαιτέρως τις επενδυτικέ­ς αποφάσεις, παρά μόνο ως ιστορικό στατιστικό στοιχείο πληροφόρησ­ης. Επιπλέον, η ταχύτητα και το εύρος της πτώσης έχουν αυξήσει τη μεταβλητότ­ητα των τιμών, που επιταχύνετ­αι και από τις ρευστοποιή­σεις των μοχλευμένω­ν χαρτοφυλακ­ίων. Έτσι Στηρίξεις και Αντιστάσει­ς απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας τη δυσκολία της ανάλυσης.

Παρά ταύτα στον γενικό δείκτη τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούν­ται στις 518 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 500, 440 και 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσει­ς εντοπίζοντ­αι στα επίπεδα των 574, 595 και 660 μονάδων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece