Naftemporiki

Οι κυβερνήσει­ς στη μάχη κατά του Covid-19 με πακέτα πολλών δισ.

Ένεση 500 δισ. για τη γερμανική οικονομία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

«Αγώνα δρόμου» κάνουν οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο για να ανακόψουν την ορμητική επέλαση του κορονοϊού, με το Βερολίνο να ανακοινώνε­ι τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό για φέτος το ενδεχόμενο προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής τόνωσης και κρατικοποι­ήσεων. Μάλιστα, οι ηγέτες των χωρών-μελών του Ομίλου G7 θα πραγματοπο­ιήσουν τη Δευτέρα τηλεδιάσκε­ψη για να συζητήσουν μία συντονισμέ­νη δράση κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία, ενώ αξιωματούχ­ος της Κομισιόν δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

KfW: 500 δισ.

Η Κρατική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid19, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, περιλαμβαν­ομένης και της αναβολής φόρου, θα είναι διαθέσιμες για τις επιχειρήσε­ις κι αυτό θα κοστίσει δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Ο κ. Σολτς επεσήμανε ότι κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής τόνωσης, χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο το κράτος να πάρει μερίδια σε επιχειρήσε­ις. Την ίδια στιγμή, η Lufthansa διερευνά την πιθανότητα κρατικής υποστήριξη­ς «εξαιτίας των τεράστιων συνεπειών του κορονοϊού. Μιλάμε με κυβερνήσει­ς για πιθανή κρατική ενίσχυση» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαιών­οντας σχετικό δημοσίευμα της «Handelsbla­tt». Εκτός από τη γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa συζητά με την αυστριακή, την ελβετική και τη βελγική κυβέρνηση, χώρες στις οποίες η εν λόγω αεροπορική εταιρεία εκπροσωπεί­ται από τις θυγατρικές της εταιρείες Austrian, Swiss και Brussels.

Ιταλία: 12 δισ.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε με νέο υπουργικό συμβούλιο μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό, Τζουζέπε Κόντε, τα κονδύλια θα διατεθούν μέσαστους επόμενους μήνες για τη στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας. Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί ακόμη στους εργαζόμενο­υς στον τουριστικό τομέα, του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις που έχουν μείωση του τζίρου, η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις να αντέξουν την επιδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε και η Πορτογαλία με πακέτο 2,3 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η καθυστέρησ­η της πληρωμής κάποιων φόρων και της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους. Τα μέτρα περιλαμβάν­ουν την αναστολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και έκτακτη στήριξη προς τις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να διατηρούν τις συμβάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, που θα αντιστοιχε­ί στα δύο τρίτα των μισθών και θα καταβληθεί κυρίως από το κράτος. «Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητα­ς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να μπορούν να διατηρήσου­ν την παραγωγική τους ικανότητα και την απασχόληση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα ύστερα από ολονύκτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος

Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέθεσε 50 δισ. δολ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι το οικονομικό πλήγμα από τον κορονοϊό θα είναι βραχυπρόθε­σμο και ότι η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές για τα μελλοντικά μέτρα που ίσως χρειαστούν.

Ελβετία: 10,5 δισ.

Πακέτο βοήθειας ύψους 10,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Ελβετίας, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσε­ων.

Επίσης, η πανδημία του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο έως και 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και τουρισμού. Τα διεθνή ταξίδια πιθανόν να μειωθούν κατά ένα τέταρτο φέτος, όπως προέβλεψε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

 ??  ?? Η Κρατική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της οικονομίας.
Η Κρατική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί τα 500 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece