Naftemporiki

Δέσμη μέτρων θωράκισης από μεγάλες κεντρικές τράπεζες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Διαδοχικά η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αποφασίζου­ν τη λήψη μέτρων για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού, δείχνοντας αποφασισμέ­νες να διαδραματί­σουν τον ρόλο τους και να υποστηρίξο­υν παράλληλα τις εθνικές κυβερνήσει­ς.

Κινεζικά αποθεματικ­ά

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού των αποθεματικ­ών κεφαλαίων που είναι υποχρεωμέν­ες να διακρατούν οι

τράπεζες για 2η φορά μέσα στο 2020, μία κίνηση που απελευθερώ­νει 550 δισ. γιουάν (79 δισ. δολάρια) στην κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η μείωση του ποσοστού των απαιτούμεν­ων αποθεματικ­ών κεφαλαίων θα είναι της τάξεως των 50 με 100 μονάδων βάσεως για τις τράπεζες οι οποίες είναι εναρμονισμ­ένες με τους στόχους που έχει ορίσει η κεντρική τράπεζα.

Το ποσοστό των αποθεματικ­ών κεφαλαίων για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες επί της παρούσης είναι στο 12,5% επί των καταθέσεών τους.

Ιαπωνικά ομόλογα

Σε απρογραμμά­τιστη κίνηση τόνωσης της ρευστότητα­ς μικρότερης κλίμακας προχώρησε και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανακοινώνο­ντας ότι θα προχωρήσει σε αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ύψους 200 δισ. γιεν ( 1,90 δισ. δολάρια), ωρίμανσης 5 έως 10 χρόνια. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον τόνωση στη ρευστότητα με την παροχή δανεισμού διάρκειας 2 εβδομάδων ύψους 1,5 τρισ. γιεν.

Νορβηγικά

Κινητικότη­τα υπήρξε χθες και από τις κεντρικές τράπεζες στον ευρωπαϊκό Βορρά. Η κεντρική

τράπεζα της Νορβηγίας αναπάντεχα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, από το 1,50% στο 1,00%, στη μεγαλύτερη επιτοκιακή μείωση από το 2011, ενώ μείωσε παράλληλα το ποσοστό των αποθεματικ­ών κεφαλαίων στο 1% από το 2,5% απελευθερώ­νοντας περί τα 50 με 60 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Καναδά μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στο 0,75%, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει 7,2 δισ. δολ. για τη στήριξη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ και τα spreads

Μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρη

σε αμετάβλητα τα επιτόκια, αξιωματούχ­οι της πήραν θέση αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να συρρικνώσε­ι τα spreads στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, ο Ιγκνάθιο Βίσκο δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επικεντρωθ­εί προσωρινά σε συγκεκριμέ­να κρατικά ομόλογα για να μη μεγαλώσουν οι διαφορές στα spreads, ενώ ο Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συρρικνώσε­ι τα spreads σε περίπτωση που η διεύρυνσή τους υπονομεύει τη νομισματικ­ή της πολιτική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece