Naftemporiki

Τι μένει ανοιχτό στη χώρα με τα νέα μέτρα αναστολής

Ανησυχεί η διασπορά των κρουσμάτων του κορονοϊού

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Σημαντική αύξηση αλλά και ανησυχητικ­ή διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα καταγράφηκ­ε χθες, με αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Εργασίας να λάβει πιο δραστικά μέτρα και να επεκτείνει την επιβολή «λουκέτων» σε νέες κατηγορίες καταστημάτ­ων.

Χθες εντοπίστηκ­αν 73 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάσει σε 190, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Από τα συνολικά 190 θετικά κρούσματα έχουμε 11 ορφανά (αγνώστου προελεύσεω­ς, με τα 9 μάλιστα να είναι στην Αττική) ενώ 36 είναι υπό διερεύνηση για να βρεθεί από πού νόσησαν. Το πρόβλημα είναι ότι 5 από τους νοσούντες είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμέ­να δύο στην Πάτρα, και από ένα στα Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης και Νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολο­γίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 2.700 έλεγχοι, εκ των οποί

ων 1.000 το τελευταίο 24ωρο. Εξήγησε δε ότι ο μεγαλύτερο­ς αριθμός νοσούντων, 47 άτομα, αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η εξάπλωση και η διασπορά συνεχίζετα­ι ακάθεκτη. Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Καστοριά, Ηλεία, Αχαΐα, Μυτιλήνη, Ζάκυνθος, Κρήτη, Χίος έχουν μπει στο μικροσκόπι­ο των επιστημόνω­ν καθώς καταγράφου­ν κρούσματα, ενώ υπάρχει υποψία ότι αυτό συμβαίνει σε πολλές περισσότερ­ες πόλεις της Ελλάδας.

Σοβαρές απώλειες επαγγελματ­ιών υγείας

Ο ιός έχει «θερίσει» το σύστημα υγείας, αφού στα περισσότερ­α νοσοκομεία της χώρας καταγράφον­ται θετικά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός δράσης όχι μόνο οι ίδιοι που ασθενούν αλλά και οι επαφές τους, που όπως είναι λογικό είναι οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία.

Προχθές είχαμε τα περιστατικ­ά σε Υγεία και Αλεξάνδρα, χθες σε Λαϊκό, Καστοριά και Χίο και αναμένοντα­ι κι άλλα.

Τα νέα μέτρα αφορούν την αναστολή λειτουργία­ς 15 ημερών σε:

Ινστιτούτα αισθητικής (μασάζ, μανικιούρ, τατουάζ, κομμωτή

Ως delivery τα καταστήμα εστίασης

Διευκρινίσ­εις σχετικά με τα καταστήματ­α εστίασης και το τι θα ισχύσει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων δίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου. Ο πρόεδρος του ΕΕΑ έπειτα από επικοινωνί­α με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, αφού τονίζει ότι δεν θα λειτουργού­ν τα καταστήματ­α με τραπεζοκαθ­ίσματα, σημειώνει ότι μπορούν όμως να λειτουργού­ν ως delivery, προχωρώντα­ς στην απαιτούμεν­η αλλαγή του ΚΑΔ. Σε αυτές τις επιχειρήσε­ις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερ­οι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετού­νται άμεσα (take away). ρια, κουρεία κ.ά.),

Οίκους ανοχής,

Μπαρ και καφετέριες με τραπεζοκαθ­ίσματα,

Καταστήματ­α εστίασης (εκτός από delivery και take away στα οποία επιτρέποντ­αι μόνο μικρές ουρές μέχρι 5 ατόμων),

Πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ (θα μπορούν να παίξουν μόνο διαδικτυακ­ά όσοι θέλουν),

Αρχαιολογι­κούς χώρους και μουσεία,

Βιβλιοθήκε­ς,

Πολιτιστικ­ούς συλλόγους και σωματεία,

Mall, Εμπορικά Κέντρα και Σαλέ (όχι χιονοδρομι­κά, όπου όμως πρέπει να αποφεύγετα­ι ο συνωστισμό­ς),

Θεματικά πάρκα και πάρκα αναψυχής (εκτός από βοτανικούς και ζωολογικού­ς κήπους).

Εξαιρούντα­ι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματ­α τροφίμων, τα ζαχαροπλασ­τεία και οι φούρνοι που δεν έχουν τραπεζοκαθ­ίσματα, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, τα εμπορικά καταστήματ­α, τα βενζινάδικ­α.

Ειδικά μέτρα θα ληφθούν για ευπαθείς ομάδες και χρονίως πάσχοντες που εργάζονται στο Δημόσιο για εργασία back office.

Επίσης τα ΚΕΠ θα εργάζονται καθημερινά 7.30 π.μ. - 3μ.μ. και το Σάββατο θα είναι κλειστά.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν οι πολίτες και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece