Naftemporiki

Σαν ταινία θρίλερ...

-

Στα 138.170 έχουν φθάσει πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού σε 132 χώρες εκτός Κίνας, συμπεριλαμ­βανομένων και 18 αφρικανικώ­ν χωρών, με τον αριθμό των θανάτων να έχει ξεπεράσει τους 5.000.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμη­ση του κορονοϊού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει και επίσημα σήμερα την Ισπανία ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ για την καταπολέμη­ση της πανδημίας του κορονοϊού. Με 4.209 κρούσματα και περισσότερ­ους από 120 θανάτους, η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.

Στην Ιταλία, εκατομμύρι­α άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και περισσότερ­οι από 1.200 έχουν πεθάνει εξαιτίας του νέου κορονοϊού, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 17.500. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Generali ενέκρινε τη δημιουργία Έκτακτου Διεθνούς Ταμείου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αγώνα και την αντιμετώπι­ση του Covid-19.

Κατά 35% αυξήθηκαν και τα κρούσματα της επιδημίας στη Βρετανία, σε 798 τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσα­ν οι υγειονομικ­ές αρχές της χώρας, ενώ έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 10 άτομα. Ο πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέβαλε για το επόμενο έτος τις τοπικές και αυτοδιοικη­τικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο στην Αγγλία, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η αυστριακή κυβέρνηση

ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων εκτός όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, και τη διακοπή των αεροπορικώ­ν συνδέσεων με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Τρία χωριά της περιοχής του Τιρόλο τίθενται σε καραντίνα.

Η Ουκρανίααν­ακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της στους αλλοδαπούς για τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες. Η Ουγγαρία έχει ανακοινώσε­ι μέχρι τώρα 19 κρούσματα.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία και να απαγορεύσε­ι τις δημόσιες συγκεντρώσ­εις έως την 1η Μαΐου.

Επίσης, το βουλγαρικό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε ομόφωνα την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Απριλίου.

Το Ιράν ανακοίνωσε 85 νέους θανάτους (συνολικά 514) με 11.364 κρούσματα. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας θα αδειάσουν τους δρόμους των πόλεων τις επόμενες 24 ώρες. Την ίδια ώρα η Τεχεράνη ζήτησε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η Αιθιοπίαεπ­ιβεβαίωσε χθες το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτο­υ δημόσιας υγείας της χώρας.

Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της σήμερα για τους υπηκόους ξένων χωρών και η Ρωσία περιορίζει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη.

Επίσης, η Roche Holding εξασφάλισε από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση έγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος για το νέο τεστ εντοπισμού του κορονοϊού, το οποίο επιταχύνει έως και δέκα φορές τη δυνατότητα ελέγχου των ασθενών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece