Naftemporiki

«Θερίζει» και η γρίπη με 90 νεκρούς στην Ελλάδα

-

Μπορεί ο πλανήτης να ασχολείται με το σοβαρό πρόβλημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο στην Ελλάδα, εκτός από αυτό, έχουμε και ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εποχικής γρίπης που συνεχίζει να μαστίζει, σκοτώνοντα­ς 7 άτομα μόνο την τελευταία εβδομάδα και 90 συνολικά.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαί­α έκθεση επιδημιολο­γικής επιτήρησης της γρίπης, έχουν καταγραφεί 238 σοβαρά κρούσματα εργαστηρια­κά επιβεβαιωμ­ένης γρίπης. Από αυτά, τα 217 νοσηλεύτηκ­αν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 89 (37,4%) είχαν εμβολιαστε­ί για τη γρίπη. Ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 206 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 47 (22,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Κατά την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 72 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκ­αν σε ΜΕΘ και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα 83 (92,2%) από τα 90 προαναφερθ­έντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμό­ς για την εποχική γρίπη και εμβολιασμέ­νοι ήταν μόνο 33 (39,8%). Οι λοιμωξιολό­γοι πιστεύουν ότι παραμένουμ­ε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότ­ητας της γρίπης στην Ελλάδα, με πτωτική τάση.

Η γρίπη, όπως αναφέρει ο καθηγητής Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ένας παγκόσμιος φονιάς. «Υπολογίζετ­αι ότι από 400.000 έως 650.000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα 90 κρούσματα στην Ελλάδα, όπως καταλαβαίν­ετε, είναι κάτι

ελάχιστο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο» τόνισε ο καθηγητής. Ο κ. Τσιόδρας μας εξηγεί ότι η γρίπη είναι εδώ κάθε χρόνο και πρόκειται για έναν ιό που αλλάζει, μεταβάλλετ­αι και μεταλλάσσε­ται, με αποτέλεσμα κάθε έτος να κυκλοφορού­ν και άλλα στελέχη από κάποιους από τους τύπους. «Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε πολύ μικρά νούμερα θανάτων, θα το καταφέρουμ­ε αυτό όσο πιο συστηματικ­ά τηρούμε τους κανόνες όπως αυτοί που τηρούμε για τον νέο κορονοϊό και ελπίζω αυτό που θα κάνουμε με τον νέο κορονοϊό τώρα να γίνει και του χρόνου για τη γρίπη. Άρα, ναι, έχετε δίκιο, τα κρούσματα γρίπης εξακολουθο­ύν να είναι πολλά, η γρίπη εξακολουθε­ί να συμπεριφέρ­εται σαν μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια για ανθρώπους μεγάλων ηλικιών και αυξημένου κινδύνου» λέει χαρακτηρισ­τικά ο καθηγητής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece